IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите компании остават в Лондон въпреки притесненията около Brexit

Цените на първокласните офис сгради в британската столица се възстановяват след спада вследствие на Brexit

12:31 | 04.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преди две години гласуването от Великобритания за напускане на ЕС предизвика тревога на пазара на офис площи в Лондон, че наематели и инвеститори ще избягат от града.

Но пазарът се оказа изненадващо устойчив. Миналата година инвеститорите са закупили бизнес имоти във Великобритания на стойност 77,1 млрд. евро (95 млрд. долара), което е повишение спрямо 63,9 млрд. евро през 2016 г., сочат данни на компанията Real Capital Analytics, цитирани от Wall Street Journal.

Цената на първокласни офис сгради се повиши след спада вследствие на гласуването за Brexit. Свободните офис площи в централната част на Лондон през първото тримесечие на 2018 г. достигнаха 5,97% спрямо средното равнище от 7,04% в последните десет години и все още са под нивото след кризата от 2008 г., когато бяха близо 9%, сочат данни на BNP Paribas Real Estate.

„Пазарът на офис площи в Лондон се справя много по-добре, отколкото повечето пазарни участници вероятно са смятали след гласуването за Brexit”, казва Андрю Анджели, ръководител на отдел „Британски изследвания“ в консултантската компания CBRE.

Още по-успокояващото е, че големи компании за финансови услуги подновиха ангажимента си към града. Deutsche Bank AG е наела 46 450 кв. м офис площи в лондонското Сити. Тази година SMBC Nikko, филиал на Sumitomo Mitsui Banking, втората по големина банка в Япония по активи, нае близо 15 хил. кв. м офис площи на Liverpool Street.

Въпреки това притесненията остават. Пазарът за продажби и наемане на офис площи отбеляза бавен старт тази година. Цените на второкласни сгради, които се нуждаят от вливане на капитали, не са се възстановили след корекцията вследствие на Brexit, а това е знак, че инвеститорите остават разтревожени от поемането на риск.

Освен това британски официални представители все още водят преговори с ЕС по търговското споразумение, което страната ще има със съюза след напускането. Не е ясно дали финансовите институции ще загубят своите т. нар. паспортни права, които им позволяват да продават продукти, свързани с финансови услуги, без да се нуждаят от разрешението на всяка страна членка на ЕС.

Ако това се случи, финансовите институции ще бъдат принудени да преместят част от работните си места в континенталната част на Европа, оставяйки празнина в търсенето на офис площи в централната част на Лондон.
Въпреки това анализатори и инвеститори имат по-оптимистични очаквания, отколкото преди две години. Компанията Green Street, например, ревизира прогнозите си за преместване на работни места от сектора на финансовите услуги до 20 хил.-25 хил. спрямо около 40 хил., прогнозирани преди това. Тя допълни, че преместванията вероятно няма да надхвърлят 5 хил. до март 2019 г.

В същото време остава силно търсенето на площи в Лондон от медии и технологични компании, които са привлечени от добрата среда за правене на бизнес в града и младите и креативни служители.

„Има натиск върху финансовата индустрия, но съществуват и други сектори, които растат и компенсират случващото се във финансовия сектор. Технологичният сектор е много активен“, казва Изабел Скемама, главен изпълнителен директор на отдел „Реални активи“ в компанията AXA Investment Managers.

През 2016 г., няколко месеца след гласуването за Brexit, Apple ангажира шест етажа в култовата сграда Battersea Power Station, която се преустройва. Google строи централа за 1 млрд. паунда (1,4 млрд. долара) в King’s Cross, където в момента наема 11-етажна офис сграда недалеч от новия строеж. Facebook води преговори да се присъедини към Google в King’s Cross и се очаква да вземе четири сгради, като утрои площите си в британската столица. Търсенето от медийни и технологични компании, които вземат по-голям дял от лондонския пазар на офис площи, стимулира ръста на пространствата за съвместна работа.

Доставчиците на т. нар. „офиси като услуга“ са стояли зад 20% от усвоените офис площи в централната част на Лондон в 12-те месеца до февруари, сочат данни на консултантската компания CBRE. Преди една година делът им в усвоените площи беше едва 8%. Американската компания за споделено офис пространство WeWork е участвала в шест от 18-те ключови сделки за отдаване на офис площи под наем в центъра на Лондон в последните 12 месеца, съобщава консултантската компания Savills.

Но е възможно силното търсене на пространства за съвместна работа да има и своите отрицателни страни, казват пазарни участници. То може да е знак, че наемателите избягват да поемат ангажимент, докато не се изяснят последиците от Brexit.

„Може да се каже, че успехът на WeWork в последните две-три години се дължи на улавянето на тази несигурност в краткосрочен план сред наемателите. Защо да се ангажират с нещо дългосрочно, когато могат да имат договор за наем за три до 12 месеца?“, казва Стивън Даунс, ръководител на отдел „Централен Лондон“ в Savills.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още