IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как търговската война с Китай ще удари американските потребители?

Цените на някои от американските продукти могат да станат по-ниски

09:00 | 09.04.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговската война с Китай може да удари портфейлите на потребителите в САЩ.

САЩ планират да наложат мита върху китайския внос в размер на 50 млрд. долара. Президентът Доналд Тръмп заяви, че иска да защити бизнеса и интелектуалната собственост в САЩ, като предложи 25-процентови мита за цял списък от китайски стоки, пише MarketWatch.

Тези стоки включват много продукти, използвани в производството като стомана и алуминий, машини (включително тези, употребявани за земеделие и производство на млечни продукти), хидравлични турбини и газови компресори.

Съществуват и потребителски продукти в списъка, включително епинефрин и ваксини, съдомиялни машини, пожарогасители, снегорини, игли за плетене, касетофони, радиоприемници, студийни телевизионни камери, видеопрожектори, телевизори и мотоциклети.

„Можеше да бъде и по-лошо“, коментира Матю Шей, президент и главен изпълнителен директор на Националната федерация по продажби на дребно. Облеклото и обувките например не са в списъка. „ Но оставаме загрижени, че други стоки, като потребителска електроника и домакински уреди, са част от списъка", каза той. „Митата върху определени машини също ще направят американските продукти по-скъпи“, добави Шей.

Китайското правителство вече обяви отговор за обмитяване на американски продукти, изнасяни за Китай. Те ще бъдат наложени на 130 различни стоки в САЩ и варират от 15% за плодове до 25% за свинско месо.

„Това беше само първият изстрел“, смята Мери Ловли, професор по икономика в университета в Сиракуза.

„А ако Китай и САЩ не постигнат споразумение? Американските потребители ще претърпят загуби“, каза Дейвид Френч, старши вицепрезидент за правителствените отношения в Националната федерация по продажби на дребно във Вашингтон.

Ето няколко начина, по които търговската война може да удари американските домакинства.

Митата биха могли да направят пазаруването доста по-скъпо

Лоши новини за бюджета за пазаруване - за търговците на дребно ще бъде по-скъпо да купуват електроника от Китай и това би означавало по-високи цени за потребителите. Всъщност цените могат да се покачат дори преди да бъдат обявени нови мита от Китай и САЩ.

„Ако търговците на дребно очакват поскъпването, те могат да започнат да увеличават цените сега“, каза Кент Джоунс, професор по икономика в Бабсън Колидж, частно бизнес училище в Уелсли, Масачузетс.

Цените на някои от американските продукти могат да станат по-евтини

Някои продукти всъщност биха могли да станат по-евтини. С митата върху свинското месо, ядките или други хранителни продукти, китайските купувачи биха могли да искат по-малко стоки, което би означавало излишък за американските производители.

Такива мита вероятно ще навредят на американските фермери и други производители, които разчитат на пазарите в чужбина да купуват стоките им.

Примерен случай: руските санкции върху птиците в САЩ през 2014 г. доведоха до краткосрочно маргинално намаляване на цената на пилетата за американски купувачи.

Възможно е да има известен ефект на пазара на труда

Ако миналите мита служат като някакви индикации, то търговските спорове с Китай няма да приключат добре за американските работници. След като администрацията на президента Джордж Буш наложи мита в размер до 30% върху стоманата в началото на 2002 г., около 200 000 работници в преработващата промишленост в САЩ загубиха работата си.

Да поставим това в контекста: Самото стоманодобивно производство използваше едва около 197 000 души по онова време. Изследователи от Петерсонския институт за международна икономика изчислиха, че само 3 000 до 10 000 работни места в стоманодобивната промишленост  не са били засегнати от митата. „Повтарянето на това отново няма да промени резултата", каза Джоунс.

Митата, които току-що обяви Китай, вече предизвикаха загриженост сред производителите на цитрусови плодове и орехи, които се страхуват, че няма да намерят алтернативни пазари за стоките, които произвеждат, за да компенсират изгубения китайски бизнес, съобщи Fresno Bee.

Но търговската война между САЩ и Китай не само ще доведе до загуба на работни места за производителите и земеделските производители, предупреди Ловли. Ако по-високите цени се трансформират в по-ниски продажби за търговци на дребно, служителите в сферата на услугите също биха могли да усетят тежестта на този търговски спор.

Хората, които работят в областта на маркетинга, комуникациите или в магазините на Apple дори, може да останат без работа, смята Ловли. Работниците на пристанищата в САЩ, особено тези на Западното крайбрежие, също могат да се окажат безработни, ако тези пристанища бъдат ударени от по-малка активност в светлината на намалената търговия с Китай.

Експертите са категорични, че ефектът няма да бъде само върху хората, които работят в производствения сектор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 0
Tsatchev
преди 5 години
На доста яка печалба. Купи я някъде 2007 - 2008г. в разгара на кризата за $180к, продаде я за $350к. Каза ми, че тогава са му се молели да я купи и доста са му свалили цената. Освен това Колорадо разрешиха марихуаната и цените на недвижимите имоти скокнаха още повече. Късмет, не е спекулирал. Мислеше да живее там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
michaelis21
преди 5 години
Това е резултата от ниските лихви и печатането на пари.Така е и в Западна Европа, Канада и Австралия.Скрита инфлация се нарича.Ама нали си е продал къщата с печалба ?? ...спрямо цената която я е купил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 2
Tsatchev
преди 5 години
Информация от първа ръка: Вчера говорих с приятел, с когото 2004г. бяхме на студентска бригада и той остана в САЩ, ожени се и придоби американско гражданство. Преди година си продаде къщата, колите и всичко, което имаше там, завърна се окончателно в България и започна малък бизнес тук. Разказа ми, че в завода за бира (Coors), където работехме тогава, а той до последно работеше там, Manpower набират хора на същата заплата както преди 14 години (бяхме на $10.50/час, сега било $10.70/час). Обаче тогава за $70-80 пълнехме цяла количка с храна в King Soopers, а сега, казва - две торбички. Данъка на къщата му станал $4000/година и т.н. един куп сравнения ми разказа, от които ми стана ясно, че американците са обедняли... Отделно му беше писнало от мексиканци (сравни ги с наште "мексиканци"), които станали половината население. За Денвър става въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още