IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За три находища на варовици са определени концесионери

Държавното дружество "Еко Антрацит" със собствени средства ще преодолява екологичните последствия от рудодобива

14:34 | 04.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Концесионери за добив на подземни богатства от три находища определи на днешното си заседание правителството, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

„Пътперфект-Т“ ЕАД ще добива 35 години варовици от находище „Правда“ в землището на село Правда, община Дулово. Дружеството ще инвестира над 1,3 млн. лв. За срока на действие на концесията се очаква постъпленията от концесионни плащания да надхвърлят 2 млн. лв. с ДДС.

„Кралтрейс“ ООД ще добива 35 години варовици от находище „Касибо“ край село врачанското Костелево. Очаква се концесионерът да вложи повече от 360 хил. лв., а концесионни плащания за периода да надхвърлят 1 млн. лв.

„Базалт България“ ЕООД ще добива 25 години варовици и базалтоиди от находище „Станчова могила“. Кариерата е в землищата на Сухиндол и на селата Димча и Върбовка в община Павликени. Планирано е дружеството да вложи над 5,5 млн. лв. и концесионните плащания да надхвърлят 2,8 млн. лв.

И при трите концесии концесионните плащания се разпределят между държавния бюджет и общините.

„Еко-Тех“ ЕООД получава разрешение да проучва 3 години възможностите за добив на неметални полезни изкопаеми – индустриални минерали, в площта „Хриси“. Тя се намира в землището на село Мост, община Кърджали.  През този период дружеството ще вложи 43 хил. лв. в проучвателните дейности. 



С друго свое решение правителството променя нормативни актове, с което на държавното дружество „Еко Антрацит“ се дава възможност да участва в преодоляването на екологичните последствия от рудодобива и въгледодобива и със собствени средства. До момента то ползва целево бюджетно финансиране, което е недостатъчно за цялостно изпълнение на проектите.

Дружеството ще може да работи ускорено по проекти за предотвратяване на потенциални екологични опасности.  Такива са мониторингът и поддръжката на хвостохранилищата „Радка“, „Елшица“, „Медет“ и „Елисейна“, изграждането на хидротехническо съоръжение за отвеждане на високите води от язовир „Жеков вир“, управлението и мониторингът на водите на рудниците „Медет“ и „Елшица“, рехабилитацията на корекцията на река Медетска, проектирането и изграждането на пречиствателна станция за замърсени води от рудник „Медет“, техническата рекултивация на нарушени терени при „Мини Маришки басейн“, шламохранилището на мина „Антра“ и на терени в с. Бял извор, община Опан.

Част от предвидените дейности ще са насочени и към обекти в критично състояние, резултат от свлачищни процеси, липса на преливни съоръжения, разрушена инфраструктура.

Всички проекти са с висока обществена значимост и засягат трайно обширни територии, както и населението в районите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още