IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко струва отдаването на пороци по света?

България е на 52-о място в Глобалния индекс на порока на Bloomberg

22:00 | 04.04.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България е на 52-о място в Глобалния индекс на порока на Bloomberg, сравняващ дела от седмичните доходи, който отива за цигари, алкохол, марихуана, амфетамини, кокаин и опиоиди в над 100 страни. „Сенчестата“ икономика, свързана с наркотиците, у нас, се оценява на 41,9 млн. долара.

С 94% от седмичните доходи, отиващи за порочните навици, страната ни попада в средата на класацията и се изкачва с четири места спрямо 2017 г.

В три четвърти от изследваните икономики вредните навици изяждат над една трета от средните седмични доходи на гражданите, сочи индексът. Най-голямо увеличение на седмичните разходи за наркотици, алкохол и цигари е отчетено в Нова Зеландия, следвана от САЩ.

Индексът е чисто икономически индикатор, а не преценка за морала или законността. Той не включва хазартни игри, проституция и други незаконни дейности. Графика Графика

Порочните навици излизат най-евтино в Люксембург, където разходите се равняват на по-малко от 10% от средната седмична заплата от 2 071 долара, която е най-високата в света. Бахамските острови, Швейцария, Исландия и Франция допълват топ пет по достъпност.

За сметка на това украинците трябва да харчат 13 пъти повече от седмичната си заплата за същите навици, което превръща страната им в едно от най-скъпите места в света за хората, печелещи местни заплати. Пакистан, Непал и Буркина Фасо също са сред страните, в които вредните навици излизат най-скъпо.

Индикаторът на порока използва цените в САЩ като глобален бенчмарк. С 54% от седмичните доходи, или 617 долара, страната е на 38-о място по достъпност спрямо 17-о място година по-рано.

В абсолютно изражение брутните седмични разходи са надхвърлили 1000 долара само в три страни – Япония, Нова Зеландия и Австралия. За сравнение, същата кошница е излизала под 100 долара в 21 страни, сред които Доминиканска република, Гана, Конго, Колумбия, Южна Африка, Гватемала, Кения и Мианмар.

Докато законите остават ключов фактор за цените на наркотиците, тази динамика се променя, тъй като все повече продажби на наркотици се местят в интернет. Някои нови пътища намаляват риска на част от наркопазарите, тъй като позволяват на потребителите „да купуват наркотици с криптовалути като биткойн и да получават покупките си потайно“, казва се в Световния доклад за наркотиците на ООН за 2017 г.

Сенчеста икономика

Цените на порочните навици са намалели най-много в Иран, Норвегия и Южна Корея, където е отчетен спад от над 200 долара спрямо предходната година.

Тази година Индексът на порока на Bloomberg включва и размера на „сенчестата“ икономика, свързана с наркотиците, в различни региони въз основа на приблизителната стойност на дребно на иззетите наркотици от правоохранителните органи.

„Сенчестата или подземна икономика е управлявана като ефективен бизнес по подобие на официалните бизнеси“, казва Фредерих Шнайдер, професор по икономика от университета „Йоханес Кеплер“ в Линц, Австрия.

По отношение на цените на наркотиците „пазарите на канабис са по-конкурентни в повечето страни, най-вече заради местното производство на наркотика“, казва Манолис Галенианос, преподавател по икономика в Royal Holloway University в Лондон.

„За сметка на това опиоидите трябва да бъдат внасяни от чужбина, което изисква много по-висока изкусност и следователно се прави от съвсем малко организации“, а това води до по-концентрирани пазари по-висока надценка, казва Галенианос.

Кошницата с пороци на Bloomberg следи средните цени на дребно на:

Пакет цигари, популярни и луксозни

Бутилка алкохолна напитка, включително бира, вино и спиртни напитки

Грам стимуланти от вида на амфетамините и/или екстази

Грам канабис, включително марихуана, хашиш и/или масло от канабис

Грам кокаин независимо от формата

Грам опиоиди, включително хероин и/или опиум

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Трябва в глобалния индекс на порока да се включи и педерастияята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Sakamano
преди 6 години
Трудността е да се намери качествена стока. За цигари и алкохол говоря естествено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още