IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple работи по жестов контрол и извити екрани за iPhone

Компанията търси начини да отличи своите устройства от тези на конкурентите

16:56 | 04.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският технологичен гигант Apple работи по безконтактен контрол с жестове и извити екрани за бъдещите си смартфони – проект, който може да помогне на компанията да отличи своя най-важен продукт от все по-населения пазар, твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

Функцията за контрол ще позволи на потребителите на iPhone да изпълняват някои задачи като движат някои от пръстите си в близост до екрана, без реално да го натискат. Технологията вероятно няма да е готова за ползване на пазара още поне две години, ако Apple избере да продължи да я разработва, допълва запознат източник.

Apple отдавна се насочва към нови начини, чрез които хората да си взаимодействат с компютрите. Съоснователят на компанията Стив Джобс популяризира мишката в началото на 80-те години. Най-новите модели iPhone разполагат с функция, наречена 3D Touch, която реагира различно в зависимост от натиска на пръстите.

Освен това Apple разработва дисплеи за iPhone, които са извити от върха до основата, допълва единият от източниците. Това е различно от най-новите екрани на Samsung, които са извити по края. До момента всички модели iPhone са използвали плоски дисплеи. OLED екранът на iPhone X се извива леко в долната част, но формата е почти невидима с просто око.

Извитият iPhone може да се появи след поне две-три години, твърди източникът. Освен това Apple работи по нова технология за екрани, известна като MicroLED, но и тя се очаква да бъде разработена чак след три до пет години, писа Bloomberg по-рано.

И двете функции все още са в ранен стадий на проучване и развитие, а Apple може да реши да не продължава да се занимава с тях. Говорителка на компанията е отказала да коментира.

Новините стават ясни в момент, в който базираната в Купертино компания се опитва да отличи своите устройства от останалите на пазара. Смартфоните стават все по-важни, а компании като Apple, Samsung Electronics, Google и Huawei Technologies включват различни функции като екрани, покриващи цялата предна част на устройствата, все по-добри камери, лицево разпознаване и други, по едно и също време.

През четвъртото тримесечие Apple е генерирала около 20% от продажбите на смартфони (след пускането на iPhone X и iPhone 8), изпреварвайки Samsung и Huawei, посочва IDC. За да запази преднината си Apple трябва да добавя нови функции и дизайн. Samsung вече работи по сгъваем телефон, докато Huawei се радва на все по-голям успех в Азия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още