IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителната активност на Острова бележи най-големия си месечен спад от 2016 г.

Причина за понижението е необичайно лошото време в края на февруари и началото на март

17:07 | 04.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Снежната буря, която връхлетя Великобритания в края на февруари и началото на март, допринесе за най-бързия спад на строителната активност на месечна основа от референдума за напускане на Европейския съюз (ЕС) насам, съобщава Financial Times.

Необичайно лошото време доведе до спад на Индекса на мениджърите по поръчките (PMI) в строителството от 51,4 пункта през февруари до 47,0 пункта през март, показва последното проучване на агнция IHS Markit. Равнище над 50 е показател за растеж в сектора, а под 50 означава свиване.

Равнището през март е било най-ниското от юли 2016 г. насам и за първи път PMI пада под 50 в последните шест месеца. Анализатори прогнозираха показателят да достигне 50,9 пункта през март. Строителство Строителство

Очаква се строителната индустрия във Великобритания, която съставлява около 6% от икономическия растеж на страната, да е пострадала по-тежко от снежната буря в сравнение с останалата част на икономиката. Секторът често изисква работа на открито, която беше замразена заради лошото време.

Участниците в допитването обаче очакват спадът през март да е временен. Растежът на заетостта се ускори, а очакванията на бизнеса достигнаха 9-месечен връх, а това е признак, че строителната активност ще се засили в краткосрочен план, казва Тим Мур, заместник-директор на IHS Markit.

“Но участниците в допитването отбелязаха, че търсенето остава ограничено заради повишената икономическа несигурност и нежелание за поемане на риск сред клиентите“, допълва той.

Секторът на строителството във Великобритания изпита затруднения в края на миналата година, тъй като редица големи инфраструктурни и бизнес проекти бяха прекратени без нови проекти, които да ги заменят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още