IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експулсираните заради аферата "Скрипал" американски дипломати напускат Русия

Москва даде една седмица на 58 служители на посолството на САЩ в столицата и на двама в Екатеринбург да напуснат Русия

09:36 | 05.04.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Руският външен министър Сергей Лавров. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Руският външен министър Сергей Лавров. Снимка: Архив Ройтерс

Американските дипломати, експулсирани от Русия в отговор на изгонването на 60 руски дипломати от Вашингтон във връзка с аферата "Скрипал", заминаха тази сутрин от посолството в Москва за САЩ, съобщи AFP, цитирана от БТА.

Десетки американски дипломати и семействата им напуснаха посолството с три автобуса и микробус рано сутринта, малко след 6.30 ч., в последния ден, който Русия определи на дипломатите да напуснат.

По-рано в посолството на Съединените щати в продължение на часове влизаха и излизаха превозни средства, които извозваха багажа и домашни животни на експулсираните дипломати.



Отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия на британска земя на 4 март доведе след 14 март до вълна от изгонване на дипломати от Русия и от западни държави, засегнала общо около 300 дипломати.

В края на март Русия реагира на мерките по експулсиране на 150 нейни дипломати от Лондон, Вашингтон и техни съюзници и обяви, че гони 60 американски дипломати и закрива консулството на САЩ в Санкт Петербург.

Москва даде една седмица на 58 служители на посолството на САЩ в столицата и на двама от американското консулство в Екатеринбург да напуснат Русия.

Лондон обвинява Русия за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му в югозападния английски град Солсбъри, въпреки твърденията на Москва, че няма нищо общо с това. 

Всичко за развитията около аферата Скрипал четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
mavericos4
преди 6 години
А някой ще докаже ли връзката на стотината избити руски опозиционери и неудобни журналисти от 2000г. насам? Е*ати *** руско джудже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
mavericos4
преди 6 години
Скрипал беше 13ти или 14-ти убит агент извън Русия през последните 20-30 години ако не греша? Е какво по красноречиво от това? Сега западните страни трябва да доказват трудно доказуемо престъпление, още повече ако е извършено професионално, но ако това беше се случило в *** като Руската, там всичко се замита, изчезва или се забравя под хибридна медийна диктовка. А най-шизофренната реакция на Кремъл е, че смее да се позовава на МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО ? Представяте ли си? След като Пу го наруши в Крим, Донбас, Грузия, Азербайджан, Армения и много други...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
ABBA
преди 6 години
""Разполагаме с надеждни сведения, че семейство Скрипал са имали домашни животни. Къде са тези животни сега? Какво е състоянието им? Защо британската страна е премълчала този факт? Става дума за живи организми и ако в къщата е имало токсични вещества, тези живи организми трябва да са пострадали", заяви Захарова на седмичната си пресконференция."Това е в пряка връзка със случая, ако наистина става дума за химически отровни вещества и като се има предвид, че няколко версии за отравянето го свързват с къщата, където е живеело семейство Скрипал", добави тя.Племенницата на Сергей Скрипал, цитирана от руската преса, заяви, че семейството е имало морски свинчета и котки. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още