IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джанет Йелън спечели годишната си заплата от събитие на Wall Street

Бившата ръководителка на Фед се срещна с инвеститори на първото си частно и платено събитие след оттеглянето й

17:51 | 05.04.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Джанет Йелън посети Wall Street два месеца след като се оттегли като председател на Федералния резерв (Фед), за да обсъди икономиката и лихвените проценти по време на платено събитие, организирано от инвестиционната банка Jefferies, пише Ройтерс.

В кратко телефонно интервю, Йелън, която ръководи Федералния резерв на САЩ през последните четири години до началото на февруари срещу годишна заплата от 200 хил. долара, заяви, че не е разкрила поверителна информация на събитието в понеделник, организирано от главния изпълнителен директор на Jefferies Ричард Хендлър.

Според запознат източник това е първият й подобен ангажимент след оттеглянето й от Фед.

„Говорих за икономиката и общите перспективи пред паричната политика“, каза Йелън късно в сряда. Тя не скри, че за присъствието й е било заплатено, но отказа да уточни колко.

Програмата включвала сесия за въпроси и отговори с повече от 100 клиенти на Jefferies, като според източника Йелън е останала зад посланието си за постепенно повишаване на лихвите, което продължи и нейният наследник на поста Джером Пауъл.

По-късно, по време на вечеря в мениджърския офис на фирмата в Манхатън, Йелън коментира, че инфлацията е под контрол и е малко вероятно да се увеличи, така че лихвите могат да останат относително ниски.

А инвеститорите винаги са търсили всякакви прозрения, които могат да бъдат предложени от политиците и регулаторите. В случая на бившата ръководителка на Фед, която може да си изкара годишната заплата за една нощ, срещу това да изрази своите възгледи, при условие, че не разкрива поверителна информация, прозренията могат да доведат до потенциално движение на пазарите.

Предшественикът на Йелън Бен Бернанке изчака малко повече от месец, след като напусна Фед през 2014 г., преди да спечели около 250 000 долара за личен разговор в Абу Даби. Той бе последван с по-скъпи частни вечери с инвеститори в Ню Йорк, при които той прогнозира, че лихвите ще останат ниски за дълго време.

Бившият председател на Фед Алън Грийнспан изчака едва една седмица, след като се оттегли, преди да участва в частна вечеря през 2006 г., организирана от Lehman Brothers, инвестиционната банка, чийто колапс две години по-късно отприщи световната финансова криза. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr.Justice
преди 5 години
че кои тарикат, ще си признае, че получава пари само заради "титлата",а не заради способностите??Кориция - а ла УС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Toranaga
преди 5 години
"законната" корупция в САЩ си върви по мед и маслоооо. К'во ще стане ако каже колко са и платили?? Да, ама гузена...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още