IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Путин да се окаже агент на ЦРУ?

Той постоянно действа като фермер, който продава най-ценното си телешко за захарни бучки

18:33 | 05.04.18 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Упоритото нежелание на президента на САЩ Доналд Тръмп да каже нещо негативно за Русия е толкова стряскащо, че бившият директор на националното разузнаване Джеймс Клапър веднъж заяви, че Владимир Путин ръководи Тръмп, сякаш е служител на руското разузнаване. Може и да е. Но ако бях руски гражданин, щях да си задавам друг въпрос: Дали Путин не е американски шпионин?

Защо? Защото през последните години Путин предприе толкова много действия, допринесли за отслабването на руската икономика и човешкия капитал, че не може да не се замислите дали тайно не е в списъка с хора, на които ЦРУ плаща, пише в свой анализ за New York Times Томас Фридман.

Някъде към 2007-2008 г. Путин изглежда реши, че възстановяването на Русия чрез грижи за нейните огромни човешки таланти и укрепването на върховенството на закона е прекалено трудно - то щеше да изисква споделяне на властта, провеждане на истински избори с реална конкуренция и изграждането на наистина диверсифицирана икономика, базирана на иновациите.

Вместо това Путин реши да потърси достойнство за Русия на погрешните места: като използва петролните и газови кладенци, а не хората; като подсилва руската армия, вместо да укрепва върховенството на закона; и като обогатява себе си и своя кръг от олигарси, обгръщайки се с руско православие и руски национализъм, които се харесват на основните му избиратели.

Най-големият бизнес всекидневник във Франция Echo неотдавна цитира руски специалист по информационни технологии, посочващ, че "Само Microsoft регистрира повече патенти от цяла Русия!" Руският технологичен пазар не само е слаб, се казва в статията, а и "корупцията в съдебната система затруднява защитата на делото ви в съда, когато някой хищник поеме контрола над успешно стартиращо предприятие".



Независимо от перченето му без риза, и независимо от всички скорошни приказки как Путин се доказва като успешен авторитарен лидер, аз имам един въпрос: Защо тогава Путин е толкова несигурен за истинската си популярност в Русия, че дори след 20 години начело на страната се страхуваше да позволи на един единствен реален независим кандидат да се съревновава с него на последните президентски избори?

Истината е друга: Путин постоянно действа като фермер, който продава най-ценното си телешко за захарни бучки. С други думи, той търси краткотраен приток на енергия от захарта, за да повиши популярността си сред поддръжниците си от руските националисти, защото е несигурен, и плаща за това с истинско телешко, отслабвайки Русия в дългосрочен план.

Телешко за захар не е добра сделка.

Така например през 2014 г. Путин превзе Крим и нахлу в Източна Украйна с маскирани руски военни - за да получи краткотраен прилив на енергия от "захарта" пред руския електорат - и в замяна му се наложи да търпи дългосрочни икономически банкови санкции, наложени от Запада, които помагат за забавяне на растежа на Русия.

През 2015 г., за да докаже, че Русия все още е свръхсила - още един прилив на енергия от "захарта" за неговите поддръжници - Путин изпрати в Сирия съветници, самолети на руските военновъздушни сили, екипи на специалните части и ракетни комплекси земя-въздух, за да попречи на свалянето на руския съюзник от Студената война, сирийския президент Башар Асад. Подкрепата на Путин, заедно с помощта от Иран, едва задържа Асад да не падне, но засега Путин е затънал в Сирия и не може да излезе, за да не падне Асад и той да изглежда глупаво.

Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 4 rate down comment 3
Money
преди 5 години
Така е, Русия се крепи на Путин. Без Путин няма Русия. Интересна държава е тази.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 9
khao
преди 5 години
Надали, малкия човек просто толкава може, бог да пази обикновените руснаци! !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 12 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
" нещо повече те са в достатъчно добро състояние, за да шофират, да се разхождат из търговския център, да посетят пъб, а после и това е действително най-невероятното явление централните нервни системи на бащата и на дъщерята да функционират толкова добре и техните храносмилателни системи да са в такава хармония, че те съумяват да седнат и да обядват пълноценно в италиански ресторант. И едва след всичко това те и двамата, по едно и също време въпреки значителната разлика в теглото им, внезапно са повалени от нервнопаралитичния агент, който, подобно на часовников механизъм, е настроен от първоначално нулево до смъртоносно въздействие." А-спекто
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 12 rate down comment 7
ABBA
преди 5 години
" А ако отровата е била пренесена от единия на другия, защо не се е прехвърлила и върху лекарката, която е оказала първоначалната медицинска помощ, довела до близък физически контакт с жертвите, включително и с телесни секреции?Вторият проблем е, че нервнопаралитичните вещества от групата Новичок действат моментално. Не съществува такова нещо като нервнопаралитичен агент със забавено въздействие. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 11 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
"Но ако субстанцията е в такава форма, че може да бъде отмита с вода, защо тогава е поставена върху дръжката на външната врата? Всъщност в Солсбъри през този ден вали силен дъжд, а и в по-дългосрочен план времето е било дъждовно.Може ли някой да ми обясни сценария, в който бащата и дъщерята и двамата ще докоснат външната дръжка на вратата при излизането през нея и затварянето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Цитатче в полза на агента на ЦРУ:"Дейвид Колъм, професор по органична химия в Университета Корнел, далеч по-квалифициран от продавача от Моторола, заявява, че и неговите студенти от най-горния курс могат да го направят. Професор Колъм ми изпраща следното съобщение в социалната мрежа Туитър: От самото начало историята с това нервнопаралитично вещество е ясна. Чудя се къде са били останалите специалисти по органична химия, но ако бъдат попитани, те ще потвърдят колко прости са съединенията и колко абсурдни са твърденията. "А-спекто
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 12 rate down comment 4
Dimat
преди 5 години
Аха!Как не!Нали им бърка в задните части на целия запад,затова,дайте да го оцапаме - все нещо ще излезе!Тези номера западни извратеняци,са ни добре известни!Я виж какви "светини",какви демонократи бяха жалките продажници Горбачов и Елцин.Направиха това,което цялото ви МРУ(мръснишко разузнавателно управление) не можа да постигне!!!Смешни и жалки сте,свели сте се до нивото на неграмотни махленски клюкарки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 6
michaelis12
преди 5 години
а леле майко, ейй свещи за здраве треа му палите на тоя руския че ви поддържа нещастния сайт жив, за да хвърлят ората по едно око чат пат ...... тц тц тц .... "агент на цру" ... майкааат си ебббало ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 16 rate down comment 12
sgg21
преди 5 години
Хайде точно за ризи да не говорим, защото България пък направо е модния център на Европа! Човека сигурно си е купувал турски ризи, но се гордеем иначе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 5
majnata
преди 5 години
Парите не миришат , Импеей ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още