IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой пълни хазната?

Важният въпрос е как да се повишат доходите, така че плащането на данъци да не намалява чувствително разполагаемия доход, посочват от ИПИ

09:43 | 06.04.18 г. 28
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Изразът "справедливи данъци" е оксиморон, но често се използва като аргумент за налагане на прогресивно данъчно облагане. Идеята се опростява до това, че „богатите” трябва да плащат повече. Миналата седмица бяха публикувани данни, които достатъчно красноречиво демонстрират как дори и с пропорционален подоходен данък „богатите” плащат повече, пише Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ).

1% от задължените лица (с месечен доход над 3000 лв.) плащат 19% от данъка върху доходите на физическите лица през 2016 г., докато близо 2/3 от задължените лица (с месечен доход под 600 лв.) плащат по-малко от ¼ от данъците.

Нещо повече – сравнението между 2012 и 2016 г. показва, че именно делът на нискодоходните групи в платените данъци намалява, докато този на останалите групи се увеличава. С други думи не само че тези с по-високи доходи плащат общо повече данъци, ами и с течение на времето техният дял в платените данъци се увеличава. 

Доходната група с месечни доходи в интервала 250-600 лв. е интересна както от гледна точка на това, че е най-многобройна – включва около 1,1 млн. души, така и от гледна точка на платените данъци. Докато делът ѝ от общите задължени лица през 2016 г. е същият, какъвто е бил през 2012 г., то делът на платените данъци намалява от 24,7% на 20,3%.

Като цяло дебатът за „справедливи данъци” се фокусира върху данъчни ставки, понеже те са лесното, но изключително вредно решение. Този дебат размива по-важния въпрос, който е как да се повишат доходите, така че плащането на данъци, осигуровки и държавни/общински такси да не намалява чувствително разполагаемия доход на домакинствата. На първо място това става чрез полагане на труд, т.е. увеличаване на коефициента на заетост в страната.

Не по-маловажен е и видът на труда, т.е. необходимо е и повишаване на квалификацията на работещите (и безработните) с цел получаване на по-високо заплащане, работа на пълен работен ден и без периоди на прекъсване.

Именно това трябва да е стремежът – повишаване на доходите чрез работа, а не чрез преференциално третиране от държавата на една група от населението за сметка на друга и създаване на негативни стимули за укриване на доходи, заключава икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 12 rate down comment 6
zelka007
преди 5 години
и ти се изказа неподготвен :))) ... до към 2000-3000 се харчи всичко, за спестяване почти не остава :))) за хладилника, за комунални, по колата, за децата, за ипотека и/или заем, за лекарства, за дрехи ... спестява се от 4-6000 нагоре и то по не много :))) щото и там се харчи за екскурзиики и пр. безсмислени глезотии или се изплаща нова кола :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 6
zelka007
преди 5 години
Държавата НЕ ВЗИМА от теб данъци при взаимоотношениятата ти с работодателя. всичко е словесна еквилибристика. Всичко се плаща от работодателя. Това че във фиша има някакви измислени проценти за теб или за него е пълен шит. Ти на мен ми струваш 1000лв примерно, отчисленията са около 400лв и ти взимаш чисто около 600лв които харчиш както си искаш. Ама във фиша пише, че ти си плащаш сам 70-80лв. Не е вярно аз ти плащам всичко! Ти тези пари не ги виждаш дори, камо ли да ги пипаш. Аз внясам всичко. Ти на мен ми работиш за 600лв и ми струваш за това удоволствие още 400лв данъци. ... словесна еквилибристика баце. Виж ако ти плащах 1000лв с фиш в който НЯМА отчисления и после държавате те търси да внясяш, да си търсиш пенсионен фонд(ако искаш), да си търсиш здравен фонд(ако искаш) , е нещо коренно различно. А за ДДС-то е тема дето няма да ни стигне цял ден да си пишем по форума... така си е екстра, икономиката се е настроила към режима и бачка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
mrynmryn
преди 5 години
След като цялата световна икономика се движи от консумирането на блага, аз няма ли да консумирам блага, ако държават взима данъци само от работодателя ми, вместо от него и от мен? И в тоя ред на мисли - всеки си купува свободно трева и си ходи по ***, защо не се легализират и не се плащат данъци за това? На бая хора ще им секнат далаверите, а данъците от тях може да се ползват за здравеопазване и образование. Ако намалите ДДС-то, няма ли хората да започнат да купуват повече, защото всеки ще разполага с %-та с който сте намалили даден вид стоки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 4
thehappyroger
преди 5 години
В момента цялата държава е толкова зле, че няма никакъв смисъл въобще да се опитваме. За 30 години тя отвсякъде е разграбена, няма никакви нормални условия за живот, още по-малко за правене на успешен бизнес, особено в провинцията, частният сектор плаща постоянно за всички злоупотреби, а те са мн, на малкия и средния бизнес не им се даде никакъв шанс да се развият и да си стъпят здраво на краката, да се развие стабилна средна класа, само смучене и мачкане, как точно искате бизнеса да мине изцяло на светло, като това означава, че трябва да фалира, защото ако мине изцяло на светло ще повиши цените на услугите или стоките си поне двойно за да си покрие разходите, но и да остане на печалба, а това автоматично означава, да си загуби клиентите, защото малко превилегировани хора в България може да си позволят стоки и услуги на европейски цени, особено в провинцията. До 2030-та един град смехономика, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/гинкочарник/шишичарник/доганочарник/боклукчарник, до 2025-та по-голямата част от малкия и средния бизнес ще фалира, едно че държавата ще ги смачка, друго, че повечето хора с такъв бизнес са от 50 години нагоре и предстои да се пенсионират, а аз ви казвам, че няма кой да ги замести, след 2030-та държавата ще събира пари за заплати в държавният сектор, за пенсии и за бюджет на ромите от продуктивността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 8
ivanrog
преди 5 години
Има два аспекта, които въобще не се коментират - първо, тия с доходите до 600 лв ги харчат изцяло тия доходи, т.е. освен преките данъци плащат и доста косвени данъци, докато не малка част от тия доходи над 3000 лв минават в графа спестявания и не толкова често в инвестиции, както би било по-добре за държавата. За данъчна система, която разчита основно на косвени данъци, този въпрос е важен. Втория аспект е че с доходите до 600 лв след облагане в крайна сметка стигат едва за покриване на основни нужди, че и за тях не е сигурно. Т.е. качеството на живот на тия хора е лошо и е трудно да се търси желание, а и възможност за развитие от тях. Нека не забравяме, че в една страна освен програмисти, трябват и чистачи.Естествено е важно да се знае колко от тоя доход е истински и колко е просто скрито осигуряване на минимален. Този въпрос е най-важния, за да се вземат бъдещи решения по отношение, както на минималната заплата - абсолютна глупост е постоянното и увеличение, така и по всички останали политики за контрол и за данъчно облагане.ч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още