IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ достигна над деветгодишен връх

За последно пропастта е била толкова широка през октомври 2008 г.

16:47 | 05.04.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Търговският дефицит на САЩ достигна до най-високите си стойности от почти девет години и половина през февруари, след като както износът, така и вносът отбелязаха рекордно високи нива въпреки влошената търговия с Китай.

От американското Mинистерство на търговията обявиха в четвъртък, че разликата е нараснала с 1,6% до 57,6 млрд. долара – най-високата стойност от октомври 2008 г. насам, съобщава Ройтерс.

Това представлява и шести пореден месец, в който дефицитът се увеличава. При търговията със стоки той е най-високият от юли 2008 г., а при услугите излишъкът е най-малкият от декември 2012 г.

Част от нарастването му отразява ръста в цените на суровините. Политически деликатният дефицит при търговията със стоки с Китай спадна с 18,6% до 29,3 млрд. долара, докато този с Мексико бележи покачване от 46,6% през февруари.

Данните от Вашингтон идват на фона на нарастващо напрежение между САЩ и Китай, след като двете страни обявиха реципрочни мита върху редица свои стоки, хвърляйки в смут международните пазари.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви, че налага мита в размер на 25% върху над 1300 китайски стоки в сектора на индустриалните технологии, транспорта и медицинските продукти. Китай побърза да отговори и в сряда публикува списък със сходни мита върху американски вносни продукти, сред които соя, самолети, автомобили и химикали.

Тръмп, който настоява, че търговските партньори злоупотребяват със САЩ, вече въведе обширни налози върху вносни соларни панели и бяла техника, както и върху вноса на алуминий и стомана.

След корекции спрямо инфлацията търговският дефицит на страната достигна 69,11 млрд. долара от 69,96 млрд. долара през януари. Т. нар. реален търговски недостиг пък е над средния за четвъртото тримесечие на миналата година и е в размер на 66,81 млрд. долара.

През февруари износът на стоки се е увеличил с 2,3% до 137,2 млрд. долара, стимулиран от търговията с индустриални материали и продажбите на моторни превозни средства и двигатели. Износът за Китай остава без промяна през февруари.

Вносът на стоки за същия период бележи ръст от 1,6% до 214,2 млрд. долара. За сметка на това обаче този от Китай е намалял с 14,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
Иван Митев
преди 6 години
При допусканото незачитане на вредата от долара икономическият растеж в САЩ подпомага неограничено развитие на щети.Заради държавната грешка, сега в САЩ колкото повече работят хората за постигане на икономически растеж, толкова е с по-големи щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още