IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемът със сградния фонд на съдилищата във Варна се задълбочава

Морският град отдавна чака строителството на съдебна палата

17:07 | 05.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: община Варна</em></p>

Снимка: община Варна

Всяка година проблемът със сградния фонд на съдилищата във Варна се задълбочава, съобщава bTV. След четири "първи копки" вече 100 години правораздавателните институции в града нямат своя сграда, а причината е липса на пари.

Окръжният и Апелативният съд, както и съответните прокуратури, се помещават в сграда, която не покрива дори минималните стандарти за тези институции. Коридорите приличат на бомбоубежище, залите най-меко казано не са просторни.

„Всяко минимално място е максимално усвоено. Хора работят в преградени коридори, на стълбищни площадки, оборудвани като деловодства”, коментира председателката на Апелативния съд във Варна Ванухи Аракелян.

Съдиите са по трима-четирима в кабинет, архивът вече е по коридорите, а всеки път, когато конвой води подсъдим, достъпът на гражданите временно се ограничава. 

Не по-лека е ситуацията в Районния съд, който обитава бивше работническо общежитие с огромна пукнатина, появила се след земетресението през 1977 г.

„Около 1000 човека ежедневно влизат в тази сграда, което създава проблем както за проверката на влизащите, така и с възможността да бъдат обслужвани, както изискват стандартите на правораздаването”, посочва председателката Ерна Жак Якова-Павлова.

Един асансьор с капацитет за двама души обслужва 6-етажната сграда, приютяваща Районната прокуратура и Военно-следствения участък. Всеки ъгъл в сградата е запълнен. Заради недостига на зали в Районния съд се принуждават да преградят коридор. И така си създават нова зала, чиято ширина обаче не надвишава 2 метра.

От няколко дни и архивът на съда е препълнен до краен предел.

Дали и кога ще има пета "първа копка" за нова съдебна палата във Варна – засега не е ясно. Смята се, че за реализирането на проекта ще са нужни около 100 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още