IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ наложиха санкции на близки до Кремъл руски олигарси

Сред санкционираните са магнатът Олег Дерипаска и шефът на "Газпром" Алексей Милер

18:02 | 06.04.18 г. 2
<p>
	Американският финансов министър Стивън Мнучин.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Американският финансов министър Стивън Мнучин. Снимка: Архив Ройтерс

САЩ обявиха нови санкции срещу 38 руски физически и юридически лица, обвинени в участие в "атаките на Русия срещу западните демокрации", предадоха AFP и ДПА.

"Руското правителство действа в диспропорционална облага на олигарси и управляващи елити", заяви финансовият министър Стивън Мнучин. Той обвини руското правителство в "злонамерени действия по цял свят, включително с продължаващата окупация на Крим и подстрекаване на насилието в Източна Украйна".

Освен това Русия снабдява правителството на сирийския президент Башар Асад, "което бомбардира собствените си цивилни, с оборудване и въоръжение". Русия също така "се опитва да подкопава западните демокрации и извършва злонамерена кибердейност", каза Мнучин.

Седем олигарси, представени като близки на Кремъл, и 12 фирми, които те притежават или контролират, са сред санкционираните. Сред тях са собственикът на алуминиевия гигант "Русал" Олег Дерипаска, Игор Ротенберг, Виктор Векселберг и Кирил Шамалов, които са важни играчи в енергийния сектор, както и милиардерът и сенатор Сулейман Керимов.

Кирил Шамалов е женен на дъщерята на Владимир Путин Катерина Тихонова, отбелязва ДПА. САЩ заявиха, че благосъстоянието на Шамалов рязко се е подобрило след сключването на този брак и година по-късно той е могъл да вземе кредит от над 1 милиард долара от държавната "Газпромбанк", присъединявайки се към "редиците на милиардерския елит около Путин".

Санкции са наложени и на 17 високопоставени руски правителствени представители, сред които шефът на "Газпром" Алексей Милер, и шефът на втората по големина руска банка ВТБ Андрей Костин. В списъка са и вътрешният министър Владимир Колоколцев, командващият Националната гвардия Виктор Золотов и генералният секретар на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев.

Активите в територии под юрисдикцията на САЩ на санкционираните лица са замразени, а на американски граждани се забранява да поддържат каквито и да било делови отношения с тях, заяви финансовото министерство на САЩ, цитирано от ТАСС.

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп от началото на мандата е наложила санкции на 189 физически и юридически лица от Русия или свързани с нея в рамките на различни санкционни програми, съобщи представител на администрацията.

От тях 136 физически и юридически лица са санкционирани заради ситуацията в Украйна. Вашингтон санкционира руски лица и за сътрудничество със Северна Корея и в рамките на "закона Магнитски", както и на глобалната му версия срещу лица, замесени в корупция и нарушения на човешки права.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 2
george353
преди 5 години
Big whoop. Сега Кремъл ще наложи санкции на американски олигарси и ще си ударят по една рахатка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още