IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо САЩ ще загубят повече от евентуална търговска война?

Китай и Русия може да започнат да осъществяват цялата търговия помежду си в своите валути, твърди експерт

09:44 | 07.04.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По-големият губещ от евентуалната търговска война между Вашингтон и Пекин ще са САЩ и други техни партньори. Китай няма да е толкова засегнат, защото народната република от десетилетия се отдава да дизерсифицира източниците си на суровини, търговските си партньори и т. н. И го постига до голяма степен.

Това мнение изказа доц. Евгений Кандиларов, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, ефира на „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков. 

Кандиларов припомни за намеренията на Китай и Русия да осъществяват цялата търговия помежду си в своите валути. Това според него би било пагубно за американската икономика.

Преподавателят коментира и стоплянето на отношенията между Северна Корея и Запада.

„Събитията, на които сме свидетели в момента, са следствие от различните интереси на замесените в региона сили и променящите се отношения между тях самите, както и на развитието на позициите на САЩ, Китай и Русия. За съжаление нещата на корейския полуостров са силно зависими от външни фактори, не са само плод на взаимоотношението между двете корейски държави. Ако беше така, отдавана щяха да решат проблема“.

Коя беше първата крачка към деескалацията и каква е ролята на Китай вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 13 rate down comment 2
Grosss
преди 5 години
Ти да не би да смяташ ,че нещата в Япония и ЕС са по-добри.Общият дългна страните от ЕС надвишава двойно този на САЩ/40 трильона долара/ адълговете на Япония са 250% ат БВП.Въпросът за в бъдеще е кой ще яде,кой ще пие,кой ще работи и кой ще плаща сметката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 4
comet
преди 5 години
Повярвали си че са без конкуренция, колониален арогантен САЩ (без да анализират добре историята) изнесоха производства в неподчинен (военно и политически) Китай (който за разлика от Германия и Япония не бе предварително подчинен с военнни бази, банки и политически). Опитаха се да подкупят китайският елит, но се оказа че китайците са древна цивилизация (от стара коза са яре). ... Друга фатална грешка на САЩ бе, че се надцениха в опита да срутят Русия (вместо да й предложат равноправен съюз) чрез санкции и надпревара във въоръжението (по подобие на както срутиха Съветският съюз), но и руснаците се оказаха наследници на неподчинена военно, банково и политически държава с непречупен гръбнак (с гените на древните викинги, монголци, славяни, прабългари, тюрки и всякакви други азиатци). ... Защо САЩ допреди 10тина години измислиха и бяха за Глобализацията, а днес прекъсват членства в международни създадени от тях търговски съюзи и се затварят? Защо Китай допреди няколко десетилетия (в продължение на столетия) бе затворен, но днес приветства Глобализацията? Защо Германия приветства Глобализацията, докато Англия напуска ЕС?Отговорът е очевиден за бившите големи държави и е заради предимствата на явлението ХЪБ/център. Когато една икономика произвежда конкурентна продукция (валута; военен стражар), тя се налага като център на производства с голяма принадена продукция и започва да привлича суровини, хора и енергия от периферните на Хъба постепенно обедняващи провинции (трайно унищожавайки конкуренцията). Затова селяните не обичат градовете, а градове не обичат столицата, както и периферните държави (на ЕС) трайно губят хора, суровини и енергия към държавата оформена като икономически център/Хъб (Германия).Когато си имаш работа с превъзхождащ те конкурент, при фронтална среща на пазара губиш и той те поглъща. Така ние се отворихме преди 25години и запада ни унищожи и погълна. За да не им се случи, САЩ (имайки опита те да са световен Хъб от миналото) се отдръпват и затварят (с идеята да се преорганизират икономически и военно). САЩ разчитат и на другите си основни предимства (вече не са военно и икономически превъзхождащи, но имат утвърдена световна валута и политически контрол върху болшинството страни по света, както и са много добри в създаване на всякакъв подкупен тероризъм). Русия, Китай и Иран се обединяват за да излязат насреща (на Запада) всяка с предимствата си. Никак маловажно не е че Турция засилва икономическото си сътрудничество с Русия. А поведението на Германия (за втори газопровод, че говорят и за трета тръба-петролопровод) с относителната неутралност на Австрия (нечленуваща в НАТО), направо хвърлят САЩ и Лондон сред музиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 4
Lucifer
преди 5 години
Как го виждаш това поевтиняване, като дължат трилиони на почти целия свят? Всички заобикалят $ като ***. Затова е и тоя неистов протекционизъм, но той ще ги довърши. Чака ги не мечтаната лека инфлацийка а хиперинфлация! Икономика на кредит в трилиони е колос със глинени крака, който вече е пред срутване. Американските санкции вече не могат да изолират никого а водят америка до самоизолация и катастрофа! Тъй че поевтиняването на живота в Америка е сладък спомен от кредитно-кейнсианското безумие за което ще си платят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
Grosss
преди 5 години
За сега е вярно,но ако в щатите живото поевтинее рязко нещата може да сепроменят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 5
Jorkata
преди 5 години
Елементарно - икономиката на САЩ е много пъти по-куха от тая на Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
Grosss
преди 5 години
В средата на 80 те г на миналият век САЩ водят такива битка с преките сиконкуренти Япония и Германия и всеки може да провери какво е станало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още