IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Губи ли Ангела Меркел подкрепа?

Едва малко повече от германците вече я смятат за подходяща за канцлер

11:59 | 07.04.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ангела Меркел ли е най-подходящият избор за канцлерския пост? Половин година след изборите за Бундестаг през 2013 година положително на този въпрос отговориха трима от всеки четирима германци. Днес, половин година след изборите за Бундестаг през 2017 година, утвърдителен отговор дават вече само 57 процента от германците. Това сочи актуалното изследване за рейтинга на германските политици, проведено по-рано тази седмица от социологическия институт Инфратест Димап. Анкетирани по телефона са били 1003-ма представителни гласоподаватели, пише Сабине Кинкарц за Deutsche Welle.

Ангела Меркел ще трябва да положи повече усилия, ако иска да възвърне изгубеното доверие на гражданите. Две трети, т.е. 65 на сто, от германците не са доволни с досегашната работа на широката коалиция. Да не забравяме обаче, че след най-дълго продължилото в историята на Федералната република съставяне на правителство мандатът ѝ започна чак в средата на март. Интересно е, че недоволство изразяват не само привържениците на опозиционните партии, а и две трети от избирателите на социалдемократите. По-скоро доволни от работата на новия кабинет са 55 на сто от привържениците на ХДС и ХСС.

Крехко мнозинство

Ако тази неделя се провеждаха избори за Бундестаг, ХДС/ХСС и социалдемократите щяха да спечелят крехко мнозинство. Социалдемократите нямаше да увеличат резултата си - одобрението за тях си остава на 18%. За момента и министрите от тази партия не печелят симпатиите на избирателите. Но същото се отнася и до колегите им от ХДС/ХСС.

Особено нисък е рейтингът на политиците от ХСС и на бившия баварски министър-председател Хорст Зеехофер. Едва 39 на сто от германците смятат, че той е подходящ за министър на вътрешните работи, строителството и родината, а 51 процента твърдят обратното. Лоши оценки получава също и министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен.

Разделението

В първата си правителствена декларация канцлерката Меркел заяви, че една от целите на нейния кабинет до края на мандата му е да бъде преодоляно разделението в германското общество. Самите избиратели определят пропастта между бедните и богатите като най-сериозния проблем - осем от всеки 10 германци мислят така. Сравнително същият дял германски граждани смятат, че много сериозен или сериозен проблем е недостатъчната толерантност към чуждите мнения.

Две трети от участниците в допитването смятат за сериозен, или дори много сериозен, проблем съществуващите различия между исляма и другите религии. Така мислят най-вече привържениците на "Алтернатива за Германия" (87%), но също и около 3/4 от избирателите на свободните демократи (СвДП) и консерваторите от ХДС/ХСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
majnata
преди 5 години
Бабата е котва , дето влече Швабия към дъното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още