IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Олег Дерипаска изгуби почти 1 млрд. долара за ден

Неговата бизнес империя има глобално присъствие и има за партньори редица големи международни компании

15:06 | 07.04.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руският бизнесмен Олег Дерипаска изгубил за един ден 957 милиона долара заради новите американски санкции, съобщава Forbes.

В петък министерството на финансите на САЩ въведе санкции срещу 7 руски предприемачи, а също и срещу 12 компании, които те контролират, както и срещу 17 високопоставени руски правителствени представители, припомня ТАСС, цитирана от БТА. Дерипаска се озова в санкционния списък, както и компаниите, които контролира.

В списъка се озова и Сулейман Каримов, изгубил 244 млн. долара заради това, както и Виктор Вескелберг, който е изгубил заради това 41 млн. долара. Състоянието на Игор Ротенберг и на Кирил Шамалов, които също са в списъка, не се е променило. Капиталите на Владимир Богданов и на Андрей Скоч, попадащи също под санкциите, пък са се увеличили съответно с 1 млн. и 8 млн. долара. 

Решението на американското правителство да включи милиардера Дерипаска в санкционния си списък може да даде отражение по целия свят, защото неговата бизнес империя има глобално присъствие и има за партньори редица големи международни компании, отбелязва Ройтерс. Вашингтон наложи санкциите с аргумента, че физическите лица и компаниите под техен контрол извличат ползи от руската държава, която е въвлечена в "злонамерени дейности" по света.

Според "Форбс" състоянието на Дерипаска възлиза нетно на 6,7 милиарда долара. Той е основен собственик на конгломерата И Ен Плюс, който пък е съсобственик на някой от най-големите производители на метали в света - Русал и Норникел, припомня Ройтерс.

Включването на Дерипаска в списъка със санкции може да породи усложнения и за компаниите, с които той прави бизнес. Сред тях са германският автомобилен гигант Vokswagen и компанията Glencore, която търгува със суровини.

Дерипаска не е коментирал засега санкциите. Компанията „Русал“ изрази съжаление че е в списъка и допълни, че нейни съветници проучват ситуацията. „Русал“ е един от най-големите производители в света на алуминий. Компанията има активи в Италия, Ирландия, Швеция, Нигерия, Гвинея, Гвияна. Притежава дял в австралийската Quinsland Alumina Ltd. - един от лидерите в алуминиевата индустрия и водещата алуминиева рафинерия в света. „Норникел“ пък има авоари във Финландия, Австралия и Южна Африка.

Vokswagen има съвместен завод с компанията ГАЗ, руски автомобилоконструктор, който е филиал на компанията Basic Element, също попадаща в обхвата на американските санкции в качеството й на друга компания на Дерипаска. Договорът между двете фирми е до 2025 г. и общият завод произвежда части за Vokswagen.

Последна актуализация: 21:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 6 години
А дано, вереме е да затрием руската *** завимаги! !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
supertrader
преди 6 години
Няма завод за химикалки та затова Путин му прислужва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 11
ABBA
преди 6 години
До колкото помня в годината, когато американците си гътнаха кулите близнета, на Разпети петък е имало кръв по камъка, на който са положили Христос да го повият в погребалните завивки и да го сложат в гроба!На този Разпети петък пак е имало кръв. Това е поличба за голяма война. Не дай Боже, но това, което се вижда на видео в тубата - нищо добро не вещае.Не го мислете евреина Дерипасха, заводите му работят и в глухата тайга, и на север - ама сайтовете: за това не е сигурно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 5
michaelis12
преди 6 години
тва не е ли тоя дет нещо нямаше химикалка да разпише за заплатите и Путин му даде да подпише ..... :))https://m.youtube.com/watch?v=7B7is-UjnNYза са върви добре, американците в случая помагат на Путин като ги обезоръжават тия дет разграбиха Русията и дет са готови да го свалят от власт за пари .... Тва се едно на наще местни феодали шефовете да им спрат крана под формата на санкции, което е добре дошло за българския народ .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 7
markov
преди 6 години
Тая новина е голяма глупост..... поради промяна в цената виртуалната стойност на контролния му дял във фирмите му била се понижила. И след някои ден ще се качи , но и печалбата ще бъде също толкова виртуална като загубата.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още