IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кръстникът на европейския популизъм се изправя пред вота на избирателите

Според набралата нови сили опозиция по-високата избирателна активност може да се окаже спънка пред нов мандат за досегашния премиер

10:36 | 08.04.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Днес Унгария трябва да реши дали да даде на премиера Виктор Орбан още един четиригодишен мандат н рамките на парламентарните избори в страната, в които той се изправя срещу възкръснала опозиция, надяваща се да се пребори с кръстника на европейското популистко движение.

Урните бяха отворени в 6 часа местно време и ще затворят в 7 часа, като първите неофициални резултати се очакват късно вечерта. Избирателите ще дадат оценка на премиера и неговата антиимигрантска политика и икономически подем, но и авторитарен уклон, който го направи черната овца на Европейския съюз, както и модел за несисетмните партии на континента от Италия до Полша, пише Bloomberg в свой материал.

Орбан е фаворит за спечелване на днешния вот, което ще му осигури трети пореден мандат начело на страната. Според социологическите проучвания неговата партия „Фидез“ ще спечели толкова подкрепа, колкото приблизително общите резултати за опозиционните сили. Въпреки това е малко вероятно да се повторят силните резултати от предишните два вота, тъй като възкръсналата – макар и все още разединена, опозиция ще се опита да се възползва от критиките срещу властта. 

„Това са едни от най-непредсказуемите избори“, посочва Атила Юхаж, анализатор за Political Capital в Будапеща, като според него резултатите ще са от ключова важност.

Повторното спечелване на мнозинство от две трети би дало на Орбан шанс да затвърди още повече хватката си около институциите в страната и да подсили съпротивата му срещу страни като Франция и Германия, които се опитват да задълбочат европейската интеграция. Загуба, от друга страна, би отворила пътя на опозицията към отмяна на някои от неговите разпоредби, част от които са създадени по модел на Русия.

Постигането на обикновено парламентарно мнозинство – най-вероятният резултат на вота според социологическите проучвания, може да се окаже сигнал, че политическата звезда на Орбан започва да залязва, смята Уилям Галстън от института „Брукинс“ във Вашингтон.

Подкрепата за „Фидез“ намалява от 2010 г. насам. Партията успя да спечели за втори път – но значително по-малко, преобладаващо мнозинство през 2014 г. и по-късно го изгуби по време на частични избори. И макар че се очакваше тя да вземе две трети от 199-те парламентарни места за трети път, представители на управляващата партия смятат, че това сега изглежда непостижимо.

В същото време опозицията, стимулирана от актуално проучване, според което повече унгарци предпочитат Орбан да си тръгне, отколкото да остане, промени фокуса на кампанията си от координация към изкарване до урните на гласоподавателите. Според някои партийни лидери почти рекордна избирателна активност от около 70% е възможно да лиши Орбан от парламентарно мнозинство.

Това се е случвало само веднъж в близо 30-годишната посткомунистическа история на страната – през 2002 г., когато избирателите отредиха на Орбан изненадваща загуба след първия му мандат начело на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Да е жив и здрав ... кой знае къде / и какво / щеше да е Европата без попОлистите !И не трийте коментара ми , излагате се ...за кой ли път !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още