IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

53% от българите вярват, че глобалната война е реална опасност

62% населението в страната подкрепя външната политика на Бойко Борисов

13:20 | 09.04.18 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Мнозинство от 53% смята, че в момента има реална опасност от глобален военен конфликт. Това се равнява условно на 2,9 милиона пълнолетни българи от общо около 5,5 милиона трайно живеещи в страната. Общо 34% от запитаните (близо 1,9 милиона души) пък смятат, че е по-скоро вероятно (28%) или е много вероятно (6%) в идните няколко години някоя от глобалните ядрени сили действително да използва ядрено оръжие. Това показват втората част резултати от експресен сондаж на „Галъп интернешънъл“ по актуалните в последните седмици теми, проведен на 3 и 4 април сред 801 пълнолетни българи по телефона

Галъп Галъп

Все пак, мнозинството не очаква ядрен конфликт – общо 63% казват, че това е малко вероятно (44%) или и е изключено (19%), а останалите се колебаят. На този все по-тревожен външен фон българите явно харесват балансираната външна политика, коментират от Галъп. В същото време обаче искат и далеч по-безкомпромисна вътрешна политика.

62% от българите смятат, че премиерът Бойко Борисов се справя добре с външнополитическите си дейности като председателството на Съвета на ЕС и дипломацията. 30% от запитаните са на обратното мнение, а останалите се колебаят. „Явно обществото ни одобрява по-скоро балансираните външни действия, които са характерни за Борисов”, коментират от социологическата агенция.

галъп галъп

Според 62% от запитаните с турския президент Реджеп Ердоган трябва да се преговаря, а 33% смятат това за излишно.

В същото време обаче обществото ни очаква по-ефективни и твърди действия срещу проблемите в страната и осбоено спрямо корупцията. 93% от запитаните одобряват скорошните акции на прокуратурата в болниците.
Радикални позиции като тези на Валери Симеонов срещу рекламата на хазарт, например, също срещат солидна подкрепа – 71%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
крас
преди 5 години
Не се занимавайте с тези платени проучвания , ами вижте какво се случва в УПРАВЛЕНИЕ ЕМИСИОННО НА БНБ!На какво се дължи това рязко увеличаване с 3 милиарда лева на задълженията към банките?Поровете и вижте какви ги творят в задкулисието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
dakl
преди 5 години
Току що американският президент съобще , че до 24-48 часа ще обяви важни решения относно Сирия.Очевидно го поставиха в цунг -цванг от което положения няма изход-Ако не започне войната ще изглежда като страхливец и и ще загуби във вътрешен и международен план , а ако започне , не е трудно да се предвиди че това ще бъде последната им война!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 1
крас
преди 5 години
И СИ ПРАВ. НА КОГО ДА ВЯРВАШ - на Андрей Венцел Райчев ли и на роденото в главата му проучване?КОЙ Е АНДРЕЙ ВЕНЦЕЛ РАЙЧЕВ И НЕГОВАТА АГЕНЦИЯ Галъп интернешънъл ?Син е на Венцел Райчев и Кира Андрейчина. Внук на Георги Андрейчин. Брат на журналиста Владимир Райчев съосновател на пресгрупа 168 часа заедно с Петьо Блъсков, Радостина Константинова, Емил Петков, Драгомир Василев.Един от собствениците на Галъп интернешънъл България. Заедно с Красимир Гергов и Кънчо Стойчев притежава също бизнес, свързан със строителство на хотели и голф игрища. Заедно с Кънчо Стойчев е собственик на голф игрището Блек Си Рама.През 1998 г.[2] и през 2003 г.[3] заедно с Кънчо Стойчев продават мажоритарен дял от вестник Сега. Издават още списанията Наш дом, Жената днес, Кухнята[Женен за журналистката Виза Недялкова и имат четири дъщери. Баща на Венезия (Виза) Недялкова е генерал-лейтенант Никола Недялков от с. Алтимир, бивш началник на Военна академия, началник на Военното разузнаване и заместник-началник на Генералния щаб на БНА,[5] а нейна майка е Стела Авишай.ХУБАВИ ХОРА С ПОЗНАТО МИНАЛО , РАСНАЛИ В ПИТАТЕЛНА СРЕДА И ПРЕЗ СОЦА И СЕГА ПРЕЗ ДИВИЯ КАПИТАЛИЗЪМ. Като техния водач Моисей вече 30 години ни водят обикаляйки в кръг пустинята и от светлото комунистическо бъдеще ни докараха до най дивия капитализъм който го няма и в банановите републики. Всъшност ТЕ ПОСТРОИХА КОМУНИЗМА , НО ЗА СЕБЕ СИ И ДЕЦАТА СИ. НА НАС НИ ОСТАВИХА ВЪЗМОЖНОСТТА ИЛИ ДА ИЗБЯГАМЕ В ЧУЖБИНА ИЛИ ДА ПРЕМИНЕМ В ЕДИН ДРУГ НЕМАТЕРИАЛЕН СВЯТ ПРЕНЕСЕНИ КАТО ЖЕРТВЕНИ АГНЕТА ПРЕД ОЛТАРА НА ТЕХНИЯ БОГ - МАМОНА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
да бе , кънчо стойчев и ко. не е съвместимо със социологическо проучване :))) ... само гугълнете "кънчо стойчев" и вижте за какви имоти иде реч и къде ;) и кой му е съсед ... иначе до "mrynmryn", на мен са ми се обаждали за социологическо проучване, беше преди някакви избори, представиха се, питаха искам ли да участвам, бяха почти 10-на въпроса, благодариха, и те така ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 3
крас
преди 5 години
НЕ ЗНАМ ДАЛИ Галъп интернешънъл СИ ВЯРВА НА ГЛУПОСТИТЕ КОИТО Е СЪТВОРИЛ. ЗНАМ САМО , ЧЕ ДВА И ПОЛОВИНА ТОТАЛНО РАЗОЧАРОВАНИ БЪЛГАРИ СА НАПУСНАЛИ ЗАВИНАГИ РОДИНАТА СИ, ЧЕ СМЕ НА ТРЕТО МЕСТО В СВЕТА ПО СМЪРТНОСТ , И ЧЕ СМЕ ПО ЗЛЕ И ОТ БАНАНОВА РЕПУБЛИКА. НЕ ЗНАМ ДАЛИ СМЕ И РЕПУБЛИКА , ЗАЩОТО НЯКАКЪВ ЦАР СЕ МЯТА ПО ЕКРАНИТЕ ОБГРИЖВАН ПОДОБАВАЩО ОТ МЕДИИ, ЦЪРКВА И ПОЛИТИЦИ. В БЪЛГАРИЯ НИЩО НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ. ВСИЧКО Е ВИРТУАЛЕН СВЯТ С ПРИЗРАЦИ И СЕНКИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 4
mrynmryn
преди 5 години
Аз не съм почвал да им вярвам дори... Никога, не съм чувал някой да е питан, за каквото и да е проучване. При положение, че 55% от хората не гласуват, а герб има 30% от останалите 45, тоест 15%, откъде намираха чак 62% които одобряват политиката му...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 5
Hahoto
преди 5 години
Отдавна съм спрял да вЕрвам на нашего брата социолога. От доста време тази професия, като журналистическата умрЕ. Вместо реални проучвания, често ни пробутват Опорна точка, с която трябва да се облъчи матрЯла, за да се легитимират нашите "професионални" политици с фалшиво одобрение за делата им!!! Те такава е тя реалността, за жалост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още