IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл: Путин и Меркел потвърдиха позициите си по проекта "Северен поток 2"

Украинският президент Петро Порошенко призова по-рано в понеделник германските политици и предприемачи да преразгледат отношението си към проекта

18:46 | 09.04.18 г. 12
<p>
	<em>Ангела Меркел и Владимир Путин. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел и Владимир Путин. Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на Русия Владимир Путин и канцлерът на Германия Ангела Меркел в телефонен разговор са потвърдили позициите на страните си по проекта "Северен поток 2", предаде ТАСС.

Потвърдена е позицията на Русия и Германия по проекта за строителство на големия взаимноизгоден проект "Северен поток 2", съобщи пресслужбата на Кремъл. 

Към края на март Германия вече е издала всички разрешителни за изпълнението на проекта на нейна територия, съобщава БТА.

"Северен поток 2" е проект за разширяване на действащия газопровод "Северен поток", който свързва Русия и Германия по дъното на Балтийско море, заобикаляйки транзитните държави Украйна, Беларус, Полша и други източноевропейски и балтийски страни. Тръбопроводът като цяло повтаря маршрута на "Северен поток" и преминава през изключителната икономическа зона и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Дължината му е над 1200 км, а капацитетът - 55 млрд. куб метра газ годишно. Планира се съоръжението да бъде пуснато в експлоатация в края на 2019 г.

Украинският президент Петро Порошенко призова по-рано в понеделник германските политици и предприемачи да преразгледат отношението си към проекта, тъй като по думите му транзитът на руски газ до Европа през Украйна е много по-изгоден.

В интервю, публикувано в понеделник в германския в. "Ханделсблат", Порошенко нарича съоръжението "политически подкуп за лоялност към Русия" и отбелязва, че проектът няма съществени икономически основания.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 12 rate down comment 7
studioaa
преди 6 години
Да се поправя, Алексей Милер е заявил, че Газпром е започнал процедура по разтрогване на договора с Нефтогаз Украйна на 01.03.2018 т.е преди месец. Има огромна вероятност процедурата да приключи още до тази есен и още декември 2018 да опитаме истинската руска зима. Но това не е всичко, очаква ни шоково поскъпване на хляба до цена 4-5 лева за килограм защото всички останали алтернативни горива са много по-скъпи от руския газ. Но няма проблем ние сме свикнали да ядем пасти като нямаме хляб и така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 6 години
Лично аз не очаквам протохората да ме разберат. Стой си в коневръза и не квалифицирай останалите. Не ти е дадено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 6 години
Според кремълските апологети, Украйна трябваше отдавна да е фалирала, замръзнала и разпарчатасона. Както виждаш нищо от това не се е случило. Единственото което стана е това че руснаците догониха по покупателна способност(измерено в международни долари) българите. Както вървят нещата ще стигнат и Нигерия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 7
studioaa
преди 6 години
За съжаление тази новина е предвестник на 2 събития в европейски мащаб или 2 фалита да бъдем по-точни. Първият фалирал ще бъде държавата Украйна, защото скоро икономиката и ще се срине от липсата на евтина енергия. Вторият голям губещ е България, защото скоро Путин спира доставките през Украйна за нас и нашата икономика до 2 години. И тогава софиянци ще видят магаре боб яде ли през декември, януари и февруари 2020 евентуално... Наистина поразителна е нашата способност винаги да сме сред губещите във всеки спор...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 10
ABBA
преди 6 години
Соенчоу, и за *** не ставаш. Човек мое да го хване скуката, ако те чете................(прозявка)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 10
Стефчо
преди 6 години
то не бяха санкции, Скрипали, измислени химически атаки, а цялата работа опира до Северен поток 2. Браво на тенте, че не се подаде на натиска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 12
Dimat
преди 6 години
Ех,украинчета,украинчета!В състезанието за глобални ***,май се оказа,че вече твърдо го заехте вие,което съвсем доскоро беше окупирано от нас,другите глобални ***!Сега би трябвало да разберете,че цената да си купите робството в империята ЕС(Четвърти райх),се плаща с пълното унищожение на националната си икономика - така,както направихме ние!Сега имаме "честта" да имаме унищожена икономика и бъдеще,основано на участието в състезания по малоумие!Сегашното го спечелихте вие и ни отнехте първото място,но бъдете сигурни,че,както се развиват нещата,чака ви достоен реванш!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още