IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин: Китай тепърва ще отваря пазарите си

Пекин ще защитава глобалния мир и ще подкрепя международния ред, обяви китайският президент

08:33 | 10.04.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайските реформи и откритост със сигурност ще доведат до успех за страната, заяви президентът Си Дзинпин на азиатския икономически форум в Боао, известен като "Китайския Давос", предаде Ройтерс.

Откриването води до напредък, а затварянето - до изоставане, подчерта лидерът.

Китай никога няма да заплашва други страни и да се опитва да подкопае съществуващия международен ред, увери Си Дзинпин, цитиран от ТАСС. Той добави, че Пекин ще защитава глобалния мир и ще подкрепя международния ред. В новата епоха социализмът с китайска специфика ще се развива според четири основополагащи принципа - последователни реформи, активни мерки за стимулиране на развитието, засилване на откритостта и оказване на съдействие на целия свят, подчерта китайският президент. 

"В съвременния световен ред са се оформили тенденции, при които мирът и сътрудничеството са неразривно свързани и от тях са заинтересувани всички жители на нашата планета", добави Си Дзинпин.

Според него мисленето от времето на Студената война и игрите с нулев резултат (при които означава, че печели само една страна, а другата губи - бел. ТАСС) вече е остаряло и няма бъдеще. Общите проблеми могат да се премахнат само чрез последователни общи мерки, насочени към подкрепата на мира и развитието и към общи действия, подчерта той. 

По думите му Китай ще отвори още повече пазарите си, особено в сферите на финансите и застраховането, ще премахне ограниченията пред инвестициите, ограничения в областта на производството и автомобилостроенето, ще засили мерките за защита на интелектуалната собственост. Пекин не се стреми към положителен търговски баланс и искрено желае да увеличи вноса и да постигне по-балансиран международен баланс, добави Си Дзинпин, обещавайки да намали и митата за внос на автомобили.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
dakl
преди 5 години
Китай вече е в непосредствена подготовка за поемане на световното лидерство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още