IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България отново излезе на дефицит през последните три месеца на 2017 г.

Германия продължава да бележи най-големия излишък в рамките на Европейския съюз

12:52 | 10.04.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки излишъка по текущата сметка от 2,2 млрд. евро за третото тримесечие, България излиза на минус през последните три месеца на 2017 г. в размер 500 млн. евро. Това сочат сезонно неизгладените данни на Евростат, публикувани днес.

Това означава, че балансът по текущата сметка на страната се е свил с 2,7 млрд. евро на тримесечна база. През четвъртото тримесечие на 2016 г. обаче дефицитът отново е бил на 500 млн. евро, което показва нулева промяна.

Европейският съюз като цяло е постигнал излишък от 63,5 млрд. евро (1,6% от БВП) за последното тримесечие на 2017 г. И на годишна, и на тримесечна база обаче се бележи спад на сумата. През третото тримесечие на 2017 г. излишъкът е бил в размер на 67,4 млрд. евро (1,8% от БВП), а през периода октомври-декември 2016 г. - 64,4 млрд. евро (1,7% от БВП). Данните за ЕС като цяло за сезонно коригирани.

За последното тримесечие излишъкът по текущата сметка за стоките бележи слабо повишение на тримесечна база – до 40,9 млрд. евро от 40,3 млрд. евро. При услугите обаче се вижда намаление на излишъка – той е достигнал 49,7 млрд. евро спрямо 50,1 млрд. евро през периода юли-септември.

След като през предишното тримесечие салдото по статията „Първичен доход“ остана на нула, през последните три месеца то преминава на дефицит от 4,1 млрд. евро. Салдото по статията „Вторичен доход“ също остава отрицателно – 23,0 млрд. евро, макар че се увеличава минимално спрямо 22,9 млрд. евро през третото тримесечие на 2017 г.

През третото тримесечие на миналата година ЕС отчита излишък по текущата сметка с редица външни партньори – САЩ (52,5 млрд. евро), Швейцария (14,8 млрд. евро), Бразилия (7,9 млрд. евро), Канада (7,3 млрд. евро), Хонконг (6,1 млрд. евро) и Индия (900 млн. евро). В същото време дефицит е реализиран с Китай (-27,4 млрд. евро), Русия (-6,5 млрд. евро) и Япония (-900 млн. евро).

Що се отнася до отделните страни в ЕС, 17 държави бележат излишък, 9 – дефицит, а две (Чехия и Полша) са постигнали баланс по текущата сметка за третото тримесечие. Германия остава държа­вата от ЕС с най-голям излишък – 75,4 млрд. евро за последното тримесечие, който се увеличава и на тримесечна, и на годишна база.

Излишъкът на Холандия, която е на второ място, е 3,5 пъти по-малък от този на Германия – 20,9 млрд. евро. На трето място остава Италия (15,6 млрд. евро), следвана от Ирландия (14,9 млрд. евро). Най-голям дефицит продължава да бележи Обединеното кралство (17,1 млрд. евро), следвана от Гърция (2,8 млрд. евро) и Румъния (1,4 млрд. евро).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
data
преди 5 години
п.п.Даже показва че правителството се справя добре , щот растат доходите , от там вноса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
data
преди 5 години
"Балансът по текущата сметка отразява паричните транзакции на дадена страна с останалия свят и представлява част от общия платежен баланс на страната. Текущата сметка включва всички стоки, услуги и настоящи прехвърляни на средства, приходи и разходи на страната." и Кво общо има правителството с това ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
promo
преди 5 години
мда, нормално да е на плюс , все пак имаше служебни правителства ит.н., личи си кога бойко си върна властта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
khao
преди 5 години
класическата схема, удри цяла година да е на излишък, че да може декември да се окраде ...2.7 милиарда та ягодина, добре ни е сурвакал тиквата за нова година !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още