IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският конгломерат HNA Group продава дела си в Hilton

Продажбата е част от усилията на компанията да набере пари в брой чрез продажба на акции и на първокласни имотни активи

17:22 | 10.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основният акционер в Hilton Worldwide Holdings - HNA Tourism Group, ще продаде около 63 млн. обикновени акции от Hilton чрез планирано вторично предлагане. Така компанията потвърждава сигналите, че ще се раздели с дела си в американския хотелски оператор, предава Ройтерс.

Продажбата е част от усилията на компанията майка на HNA Tourism - китайския конгломерат HNA Group, да преструктурира мащабните си операции и да набере пари в брой чрез продажба на акции и на първокласни имотни активи.

Преструктурирането следва серията от придобивания на обща стойност 50 млрд. долара през последните две години, които накараха китайските власти да проучат непрозрачната собственост и използване на кредити от компанията.

Припомняме, че миналия месец дъщерна компания на HNA Group взе на концесия летище Пловдив заедно с Рlоvdіv Аіrроrt Іnvеѕt ВV. Концесията е за 35 години, като за този срок концесионерът се задължава да инвестира в обекта 70 млн. евро.

Hilton обяви предлагането на акции в понеделник и в същото време повиши прогнозите си за печалбата през първото тримесечие. HNA Tourism е притежавала около 82,5 млн. акции в Hilton към 5 април. Миналата седмица HNA Group съобщи, че ще продаде част или целия си дял на стойност 6,3 млрд. долара в Hilton.

Хотелската верига, която притежава марката Waldorf Astoria, повиши прогнозата си за коригираната печалба на акция през първото тримесечие до 52-54 цента на акция спрямо прогнозираните преди това между 43 и 47 цента.

Hilton повиши и прогнозата си за приходи от налична стая (RevPAR), ключов измерител на представянето за хотелската индустрия, до 3,5-4 цента спрямо 1-3 цента, прогнозирани преди това.

Прогнозата за RevPAR е по-голяма от очакваното, заяви анализаторът от Morgan Stanley Томас Алън и допълни, че тя вероятно е била подкрепена от запазващата се стабилност на чуждестранните пазари, особено в Азиатско-тихоокеанския регион.

Hilton постигна най-силния ръст на международния си бизнес в Азиатско-тихоокеанския регион през четвъртото тримесечие, воден от растящото търсене в Китай.

Компанията съобщи в понеделник, че купувачите ще имат 30-дневна опция да закупят до 9,4 млн. допълнителни обикновени акции от HNA. Hilton се е съгласил да изкупи от HNA 10 млн. обикновени акции на цена, равна на цената, на която купувачите ще се сдобият с акции от HNA. Тя възлиза на под 1% от цената при първичното публично предлагане.

Hilton ще има възможност да изкупи от HNA до 6,5 млн. допълнителни обикновени акции на същата цена. Компанията няма да получи никакви приходи от продажбата на акциите при това предлагане, уточни Hilton. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още