IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите централни банки се завръщат към европейския дълг

Според банкови източници особена активност показват тези в Норвегия и Китай причината е растящата доходност и по-скъпото евро

16:42 | 11.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Големите централни банки увеличават покупките си на правителствени облигации на страни от еврозоната, съобщават източници от банковите среди, като причината е нарастващата доходност, поскъпващата единна валута и несигурността около американския дълг и стойността на долара.

Според данни, цитирани от агенция Ройтерс, централните банки са купили значителни дялове от дългове, издаден от Белгия, Франция и държавната германска банка за развитие KfW чрез търг за емитиране на държавни облигации.

Двама високопоставени банкери, които са участвали в тези търгове от името на европейските правителства, заявиха пред агенцията, че особена активност са проявили централните банки в Китай и Норвегия.

„Наблюдавахме общо ускорение в покупките на централните банки, въпреки че то беше поведено в известна степен от две от големите (централни банки – бел. ред.) - Норвегия в Европа и Китай в Азия“, заяви един от банкерите. 

Като се има предвид тяхната важност и влияние върху финансовите пазари, покупките на централните банки се наблюдават особено внимателно. Китайските резерви от чуждестранна валута са в размер на 3,143 трлн. долара, а тези на отдела за инвестиционно управление на Norges Bank – 1,08 трлн. долара.

Популярността на европейските правителствени облигации нарасна, тъй като тяхната доходност се увеличи през последната година от рекордно ниски стойности, благодарение а очакванията, че Европейската централна банка ще сложи край на програмата за количествени облекчения след възстановяването на икономиката.

Дълговата криза в еврозоната отблъсна централните банки от единната валута през 2009 г., тласкайки ги към сигурния долар, който по данни на Международния валутен фонд (МВФ) представлява 63% от световните резерви на централните банки. Междувременно делът на еврото намаля от пика си от 28% на 20%.

През последното тримесечие на 2017 г. той нарасна отново до 20,15% - най-високата му стойност от три години насам, като данни от продажбите на европейски правителствен дълг показват, че тази тенденция се ускорява през 2018 г.

„Участието от страна на централните банки е особено забележимо тази година“, посочва Ан Льоклерк, ръководителка на белгийската дългова агенция. „Обикновено те се интересуват от падежи до 10 години, но имаше много търсене дори и за нашите 15-годишни облигации“, допълни тя.

Централни банки също така са купили и 43% от петгодишни облигации за 4 млрд. евро на германската KfW.

Европейските правителства ще продължат да се радват на по-голямо участие от страна на централни банки, които се смятат за надеждни държатели на дълг, от което еврото също извлича ползи, посочва още Ройтерс. Единната валута достигна до тригодишен връх срещу долара, разпръсквайки оптимизъм за икономическото възстановяване на региона.

Според анализатори на Citi, когато Европейската централна банка започне да съкращава покупката на облигации и повиши лихвените проценти, получилата се вследствие на това по-висока доходност ще доведе до нов приток на пари. Според изчисления на банката, ако мениджърите увеличат дела на резерви в евро дори с половината от стойността им през 2009 г., то това ще изисква закупуването на 392 млрд. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още