IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street въздъхна с облекчение след разсеяните страхове за търговска война

Акциите на американските производители на автомобили скочиха след новините

23:55 | 10.04.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Wall Street въздъхна с облекчение, след като китайският президент заяви, че ще работи за „отваряне“ на икономиката на страната, разсейвайки страховете за търговска война, съобщи CNBC.

Dow Jones затвори с ръст от 428,90 пункта, като Boeing бе най-добре представилата се компания в индекса. S&P 500 прибави 1,8% към стойността си,, като енергийният сектор се представи изключително силно.

Технологичният Nasdaq се повиши с 2% до 7 094,3 пункта.

Акциите на Boeing и Caterpillar поскъпнаха с повече от 3%, след като опасенията за търговска война бяха успокоени.

Говорейки по време на форум в Китай, Дзинпин заяви, че азиатският гигант ще предприеме мерки за рязко разширяване на достъпа до пазара на чуждестранни инвеститори, увеличаване на лимитите за чуждестранна собственост в автомобилния сектор на страната и по-голяма защита на интелектуалната собственост на международните фирми.

По думите му Китай ще отвори още повече пазарите си, особено в сферите на финансите и застраховането, и ще премахне ограниченията пред инвестициите.

„Ако погледнете речта на китайския президент Си Дзинпин, ще видите склонност към отстъпчивост и желание за избягване на конфронтации“, коментира Арт Хоган, главен пазарен стратег в Riley FBR. Според него именно това е, което иска пазарът, но проблемът е, че реформите в Китай се случват бавно.

Акциите на американските производители на автомобили скочиха след новините. Тези на Ford Motor прибавиха към цената си 1,8%, докато General Motors и Tesla поскъпнаха съответно с 3,3% и 5,2%. Книжата на Fiat Chrysler също се покачиха - с 2%.

Цените на петрола се повишиха с повече от 3% до над 65 долара за барел, което подкрепи акциите на петролните компании.

В същото време акциите на Facebook поскъпнаха с повече от 4%, докато главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг говори пред Конгреса, след като стана ясно, че Cambridge Analytica е имала достъп до личните данни на милиони потребители без тяхното съгласие.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
ivancholak
преди 6 години
да се готви за истинската война
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още