IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Зукърбърг спечели изслушването?

Големите губещи от целия спор остават потребителите, сочи анализ на Bloomberg

12:01 | 11.04.18 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Марк Зукърбърг се справи доста добре с първото си изслушване пред Конгреса. Беше уверен. Той умело отговори на зададените му въпроси. 33-годишният милиардер изглеждаше скромен през по-голямата част от изслушването, като се усмихна само няколко пъти.

Добрата новина за Facebook е, че Зукърбърг умело отклони всички предизвикателства пред своя икономически модел: жаждата за събиране на данни и фино таргетираните реклами, базирани на тази информация. Успехът на Зукърбърг е победа за всеки, който се интересува най-вече от пазарната стойност на компанията му. Но е загуба за всички останали, пише в свой анализ Bloomberg.

Facebook ще продължи да губи доверието на потребителите, ако бизнесът ѝ е основан на безпрепятственото съхранение на колкото се може повече потребителски данни и създава все по-иновативни начини рекламодателите да използват тази информация с комерсиални цели. Това е споразумение, с което потребителите на Facebook се съгласяват и от което, поне технически, могат да се откажат.

Този конфликт излезе на преден план по време на двудневните разговори със Зукърбърг. Сенатор Рой Блънт, републиканец от Мисури, отправи към изпълнителния директор на социалната мрежа серия от въпроси за това каква информация може да събира компанията за своите 2 млрд. потребители и да използва за реклама, както и дали социалната мрежа може да установи, че човекът, който е публикувал в социалната мрежа от работния си компютър сутринта, е същият, който качва съдържание през мобилното приложение от смартфон през нощта.

Отговорът, както Зукърбърг със сигурност знае, е „да“. Facebook привлича рекламодателите с това, че може да осигури кръстосано таргетиране към различни устройства. Освен това компанията може да следи хората почти навсякъде онлайн и може да види какви приложения имат инсталирани на телефоните си.

Facebook събира и информация за „офлайн“ активността, за което попита и Блънт. Тук става дума за информация за местонахождението на потребителите. Същевременно компаниите могат да напаснат информацията си спрямо това, което пазарувате в магазините, и да я свържат с акаунта ви във Facebook. Изненадващо Зукърбърг се опита да каже, че не е напълно сигурен за политиките за събиране на данни на компанията му.

Главният изпълнителен директор на социалната мрежа знае добре какво прави фирмата му, но може би не иска да признае, че тя събира подробни досиета за милиарди хора.

Всичко това е важно, защото Блънт и останалите разкриха недостатъците във връзката на Facebook с потребителите. Компанията ни дава услуга, която намираме за ценна, а в замяна се съгласяваме, че Facebook ще ползва тази информация, за да печели пари. Зукърбърг заяви, че всеки, който използва Facebook, дава съгласието си за това, което споделя, и има пълен контрол над него. Трикът е там, че много хора наистина не разбират какво дават или не са способни напълно да го контролират.

Технически потребителите на Facebook могат да спрат таргетираните реклами или да деактивират функциите с чувствителна информация като разпознаването на снимки. Зукърбърг вярва, че дава контрол на потребителите, но по-скоро им дава илюзията за такъв. И това означава, че съгласието на потребителите не е информирано.

Сенатор Рич Блументал и други негови колеги се опитаха да накарат Зукърбърг да промени правилата за ангажиране на потребителите в социалната мрежа. В момента потребителите дават на компанията разрешение да събира каквато информация искат операторите на Facebook по какъвто и да е повод. Ако човек реши да защитава тази информация, той трябва да действа стъпка по стъпка. Блументал, демократ от Кънектикът, иска Facebook да иска изрично разрешение за каквито и да било лични данни, които иска да събира и ползва, и да обяснява защо го прави.

Може би хората ще сметнат тази система за прекалено тромава, за да е практична. И все пак няма шанс Зукърбърг да се съгласи с това. Ако всичко във Facebook функционира само със информирано съгласие за всеки отделен компонент, бизнесът на компанията няма да работи.

Facebook може доброволно да промени правилата на играта. Тя може да избере да спре проследяването на местоположението на потребителите по подразбиране, да спре събирането на данни за дейността на хората извън Facebook без изрично разрешение и да даде на хората още повече информация, която показва как рекламодателите насочват продуктите си към тях в социалната мрежа.

Тези промени могат значително да ограничат мощта на Facebook и нейните приходи – и това е целта. Нито една от добрите промени, които компанията обяви през последните седмици, няма да навреди на Facebook, защото тя не е преразгледала своя икономически двигател: всички данни и безпрепятственото им използване без информираното съгласие на потребителите на Facebook. Само една значителна „диета с по-малко данни“ може да ограничи най-лошите страни на Facebook. И наистина е време социалната мрежа да се промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 4
bgMan
преди 6 години
Спечели щото е евреин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
doba
преди 6 години
Такава е реалността.Приемаме да се ползват данните при участие в лотария(понякога искат да участваме в рекламите на тотализатора, за да си вземем парите), при карти за намаление и т.н.АКО не ни изнася - отказваме, лично аз много пъти съм го правил.Сложим ли си чекчето(подписа), данните ни могат да се ползват за това, за което сме се съгласили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 6 години
спор няма, само възмущение :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 6 години
не съм съвсем ... като се регистрирах (почти в началото на фейса) нямаше таргетирани реклами, после ме пушнаха да го приема, но нямаше опция да си изтрия профила или да откажа .... но щом викаш, по мое желание е :):)От правна гледна точка фейса трябва да е блокиран в половината държави щото събира лични данни които не се хостват в дадената държава, за това по някога правната гледна точка е разтегливо понятие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 2
pioner
преди 6 години
Не разбирам къде е спора. Дори да забранят на FB да сабира повече данни (което няма да стане), те имат профили на 2 милиярда потребители и още 5 милиярда техни приатели. Може би има 10 - на души в Северна Корея за които FB не е чувал, но те едва ли са от значение. А ако принудят FB да си изтрие данните е видно, че копие има във различни свързани фирми като Кеймбридж Аналитика. Изводът е да не си се хващал на хорото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
Стефчо
преди 6 години
щото е фирма на АНС, затова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
doba
преди 6 години
За протокола: не съм първи привърженик на Фейса и го ползвам рядко, но:https://***.facebook.com/terms.php'Self-Serve Ad Terms: These terms apply when you use the Self-Serve Ad Interfaces to create, submit, or deliver any advertising or other commercial or sponsored activity or content. 'С регистрацията си потвърдил горното, т.е. каквото ти излезе на екрана, ти си го одобрил.От правна гледна точка всичко е изчистено...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
khao
преди 6 години
Нийе баш така, мой. :).... сега ще кажеш че съм искал и таргетираните им реклами? .... а как са ме таргетирали, без да ми ползват личните данни и историята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 7
doba
преди 6 години
Само АКО си се съгласил изрично данните ти да бъдат споделяни/ползвани те стават такива.Друг е момента, че много хора кликват на 'чекчето' без изобщо да четат под какво се 'подписват' виртуално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 16
lyusien
преди 6 години
Specheli sachoto ima 2 miliarda potrebiteli i pochti nikoi ne se otkasva ot Facebook
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още