IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп: Русия, бъди готова за ракети в Сирия!

Силов отговор на предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума може да доведе до ескалация на конфликта

17:35 | 11.04.18 г. 22
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че отношенията с Русия са по-лоши от всякога и предупреди страната „да се подготви“, защото залп от  американски ракети ще връхлети скоро Сирия в отговор на предполагаемата химическа атака, съобщава Bloomberg.

“Русия обещава да свали всяка ракета, изстреляна към Сирия. Бъди готова, Русия, защото те ще дойдат, хубави, нови и „умни“! Не трябва да сте партньори с Животното, убиващо с газ, което изтребва народа си и се наслаждава на това!“, написа Тръмп в Twitter.

Удар, засягащ дори неволно руски активи в Сирия, може да доведе до опасна игра на превъзходство, която би въвлякла САЩ още повече в конфликт, от който президентът иска да се оттегли, коментира Bloomberg. Цените на петрола се повишиха след изявлението на Тръмп, американските фондови фючърси регистрираха спад, а руската рубла се срина до най-ниското си ниво в последните 16 месеца.

Валутата на Турция, която също има военни части в Сирия, достигна историческо дъно, а индексът Borsa Istanbul 100 се придвижи на червена територия със спад от 3,3%.

Русия подсили капацитета на Сирия за въздушна отбрана, разполагайки ракетни системи С-400, след като американски удари преди една година засегнаха сирийска база.

„Най-важното при американски удар е потенциалът за руски жертви в резултат на военна дейност там. Точно тук има риск от ескалация, който би бил много по-значим от атака срещу силите на Асад“, казва Айхам Камел, ръководител на изследванията за Близкия изток и Северна Африка в Eurasia Group.

Руският посланик в Ливан Александър Засипкин заяви пред телевизията на Хизбула Al Manar TV, че всяка ракета, която застраши руските сили, „ще бъде свалена, както и източниците на тези ракети“.

За втори път в последната по-малко от една година Тръмп обмисля военен отговор на газовата атака. Този път той е подложен на натиск да удари по-твърдо и да поеме по-големи рискове. Атаката, която американският президент нареди миналата година, беше ограничена до една сирийска база и не доведе до трайни щети.

Френският президент Еманюел Макрон заяви във вторник, че според него Сирия е използвала химически оръжия в нарушение на резолюциите на ООН и че „в идните дни“ Франция и нейните съюзници ще решат как да отговорят. Макрон заяви, че евентуална атака ще бъде насочена към химическия „капацитет“ на режима, а не към иранските и руските му съюзници.

Саудитска Арабия също може да участва в удар, „ако съюзът ни с нашите партньори го налага“, по думите на коронования принц Мохамед бин Салман на пресконференция в Париж.

„Умните ракети трябва да бъдат насочвани към терористи, а не към законни правителства, които от години се борят срещу международния тероризъм на територията си“, написа говорителя на руското външно министерство Мария Захарова във Facebook в отговор на туита на Тръмп. Тя намекна, че истинската цел на удара вероятно е да прикрие следи, свързани с химическата атака, която Русия отрича.

Европейската агенция за контрол на въздушния трафик Eurocontrol предупреди авиокомпаниите да внимават при полети към района на Източното Средиземноморие заради възможни въздушни удари в Сирия в идните 72 часа.

Един от проблемите, пред които са изправени САЩ, е, че по-силов отговор може да разстрои деликатния баланс на групите, действащи в страната. Ситуацията на място е разнороден набор от конкурентни и слабо свързани интереси, включително на Русия, Иран, Турция и САЩ. Последната има около 2 хил. военни в страната, които консултират Сирийските демократични сили в борбата срещу Ислямска държава.

Ако предприемат нападение, САЩ почти сигурно ще разчитат силно на ракети с голям обсег и прецизно насочване, изстреляни от плавателни съдове или самолети извън сирийското въздушно пространство, въпреки че САЩ и съюзниците им опитваха да неутрализират интегрираната система за противовъздушна отбрана на Сирия.

Ракетите "Томахоук", произвеждани от Raytheon, вероятно ще играят основна роля в подобна атака. Те са били използвани в повечето конфликти след първата им употреба през 1991 г. срещу Ирак, когато бяха изстреляни 288 такива ракети. При атаката миналата година американски разрушители изстреляха 59 ракети "Томахоук" 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още