IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът продължава да обмисля отговора си срещу Русия в Сирия

Белият дом заяви, че Тръмп разполага с набор от опции, не само военни

09:49 | 12.04.18 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп и турският лидер Реджеп Тайип Ердоган са провели вчера телефонен разговор. В него двамата са обсъдили ситуацията в Сирия, предаде Анадолската агенция, цитирана от ТАСС. Информацията е от турското президентство.

В понеделник президентът на САЩ заплаши, че ще предприеме мерки от военен характер срещу сирийските власти заради предполагаемото използване на бойни отровни вещества от тях в сирийския град Дума край Дамаск.

Междувременно от Белия дом обявиха, че Тръмп не е изложил конкретни времеви рамки за действия в отговор на предполагаемата химическа атака в Сирия. Оттам казаха това въпреки съобщението му в Twitter, че ракетите "идват" и обръщението в него към Русия "да се готви", предаде Ройтерс.

Говорителят на Белия дом Сара Сандърс заяви, цитирана от БТА, че Тръмп разполага с набор от опции, не само военни. Тя допълни, че всички опции все още са на масата и че президентът в момента ги преценява.

Сандърс каза още, че Тръмп смята Русия и Сирия за отговорни за химическата атака и отрече съобщението му в Twitter да е създало какъвто и да било проблем. 

"Все още не е взето окончателно решение", заяви тя. Сандърс допълни, че докато обмислят отговора си, САЩ продължават да поддържат редовни контакти с Израел, Саудитска Арабия, Франция, Великобритания и други страни.

Говорителката също така отхвърли твърденията на представители на руската армия, според които атаката е била организирана от хуманитарни работници.

"Представените разузнавателни данни със сигурност описват друга картина", каза тя.

ДПА отбелязва, че все още не е взето решение по въпроса за Сирия въпреки дрънкането на оръжие от страна на Тръмп.

Сандърс заяви, че вчера екипът на президента за националната сигурност се е събрал на заседание, за да обсъди американският отговор на атаката, предаде Асошиейтед прес. По думите на Сандърс заседанието е било председателствано от вицепрезидента Майк Пенс. Дискусии за това дали да бъде ударена Сирия засега не са водени, допълни тя.

Тръмп засега не е постигнал договорка със съюзниците по въпроса за Сирия, удар по нея може да бъде нанесен в края на седмицата, предаде ТАСС, като се позова на CNN.

Според източници на телевизионния канал американският лидер води активни консултации по темата с президента на Франция Еманюел Макрон и британския премиер Тереза Мей.

Междувременно британският премиер Тереза Мей свиква за днес правителствено заседание по въпроса за Сирия. Според съобщения в медиите е много вероятно заседанието да доведе до включване на Лондон във военни действия в отговор на предполагаемата химическа атака в Сирия, предаде Ройтерс.

По закон тя не е длъжна да иска парламентарна подкрепа за нападателни военни действия, но последните интервенции в Либия и Ирак бяха подлагани на гласуване.

През 2013 г. предшественикът на Мей Дейвид Камерън опита да получи подкрепа от депутатите за участие във военни действия в Сирия заради предполагаеми химически оръжия, но не успя.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин заяви, че парламентът трябва да има думата, що се отнася до всякакви военни действия, които премиерът иска да предприеме. 

Мей заяви, че всички индикации сочат, че сирийските власти са отговорни за химическата атака в град Дума и че подобни атаки не може да бъдат толерирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 1
оскар
преди 6 години
Меко казано напрежението расте. Русия не се готви за военен конфликт, не струпва военна техника, но САЩ и Англия го правят...Не стига, че няма доказателства, както в случая "Скрипал", но пак се преструват на миротворци?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
markov
преди 6 години
Има , има ...даже са пропяли как са снимали постановката със бойното отровно вещество. Руснаците излязоха със официално съобщение че са намерили хора които са направили самопризнания че всичко е под диктовката на Англия.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 8
bgMan
преди 6 години
щото няма такиваподобни опорки са от голяма необходимост на безмоззъчните амеби дето не могат да мислят сами и трябва някой друг да го прави вместо тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
Стефчо
преди 6 години
аз се чудя защо руснаците не пуснаха едно официално видео с пленените британски, американски и израелски инструктори на ИД от И. Гута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
abdul
преди 6 години
Да, интересен поглед имаш.Какво точно се води "имането", когато не е твое, а само го охраняваш, защото ти е дадено за временно съхранение и поддръжка? (пример Германия)Струва ми се, че започват да прекалявам с тия прокси войни. Да не се окаже, че Тимбукту и Зимбабве се бомбят с умно-красиви бомби последен писък на модата (с електроника поддържана от българо-американски кол център ... в Добрич) на територията на Сирия.Така хем вълкат сит, хем агнето цяло..Голяма работа е глобализацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
"Западът продължава да обмисля отговора си срещу Русия в Сирия"Има над какво да помисли! Да мисли внимателската, хем полека...! Щот после връщане назад нема - после - или Западът, или Изтокът... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Едно е да имаш ядрено оръжие, друго е да можеш да го охраняваш и поддържаш за да не ти го саботират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
abdul
преди 6 години
Текущата ситуация показва ясно, че ядреното оръжие е гаранция за сигурност. Антидот срещу дебилизма на "Запада", който най-безцеремонно бомби където си поиска.Същото важи и за Украйна и Крим, които ако имаха ядрено оръжие също щяха да стоят по-добре на картата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Последните пъти, когато Западът не включваше Германия, нещата не се развиваха много добре и по план. Откога Западът включва СА?"САЩ продължават да поддържат редовни контакти с Израел, Саудитска Арабия, Франция, Великобритания"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Всъщност не разполагат с други опции.Белият дом заяви, че Тръмп разполага с набор от опции, не само военни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още