IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курода е оптимист за инфлацията в Япония, но ще продължи да поддържа стимулите

В последния доклад на Японската централна банка обаче се посочваt жалбите на някои компании, че недостигът на работна ръка вреди на бизнеса им

10:51 | 12.04.18 г. 1
<p>
	Харухико Курода, управител на Японската централна банка. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Харухико Курода, управител на Японската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Управителят на Японската централна банка Харахико Курода подчерта, че е решен да поддържа мащабната програма от стимули, въпреки че е оптимистично настроен за постигане на инфлационната цел от 2%, съобщава Ройтерс.

Курода заяви, че японската икономика ще продължи да се разраства умерено, тъй като увеличаващите се доходи на домакинствата водят до постепенно засилване на потреблението.

„С подобряването на производителността се подобряват и средносрочните до дългосрочни очаквания за инфлацията, насочвайки се към целта от 2%“, заяви Харахико Курода по време на традиционната тримесечна среща на централната банка с регионалните й мениджъри. 

Регулаторът ще запази своята политика на количествени улеснения, докато се види стабилно и устойчиво насочване към целта на банката.

Гуверньорът на Японската централна банка описа икономиката като „разширяваща се“ или „умерено разширяваща се“ за шест от регионите на страната, което е знак за увереност в укрепването на възстановяването.

В последния доклад на банката обаче се посочва, че някои компании се оплакват, че недостигът на работна ръка вреди на бизнеса им.

„Имаме сериозен недостиг на работници за производствените линии“, е цитиран да казва производител на стомана в Хокайдо, най-северната част на Япония. Според представител на строителна фирма въпреки относително високите заплати хората напускат, привлечени от други работодатели.

Японската икономика нарасна с 1,6% на годишна база през тримесечието октомври-декември, отчитайки осмо поред тримесечие на растеж, подпомогнат от силното глобално търсене и увеличаването на капиталовите разходи.

Основната потребителска инфлация обаче беше едва 1% през февруари, тъй като забавянето на ръста на заплатите не позволява на потребителите да увеличат разходите си.

Японският парламент одобри наскоро преназначаването на Харухико Курода за гуверньор на Японската централна банка, давайки сигнал, че институцията ще продължи свръхлибералната си парична политика. Банкерът, който е бил ръководител и на Азиатската банка за развитие (АБР), пое поста преди пет години с обещание да извади третата по големина икономика в света от спиралата на дефлацията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 5 години
Нова статия, която доказва как Харухико Курода, управител на Японската централна банка отчита незнанията си за съществената причина за развиващата се инфлация в Япония за свой плюс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още