IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в Кипър отбелязва значителен ръст на цените и продажбите

Продажбите на чуждестранни купувачи са се повишили с 33%

12:22 | 12.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Жилищният пазар в Кипър е постигнал значителен ръст през 2017 г., като продажбите са се повишили с 24%, а цените – с 33%. Ръст е отчетен и при продажбите на чуждестранните купувачи. Това показва докладът за имотния пазар в островната страна на PwC Cyprus, цитиран от онлайн изданието propertywire.com.

Най-голям ръст на продажбите е отчетен във Фамагуста с повишение от 44%, следван от Никозия с ръст от 42% и Лимасол с 36%. Продажбите на чуждестранни купувачи са се увеличили с 33%, а Пафос и Лимасол са техните предпочитани локации. Двата града съставляват общо 70% от трансакциите с чужденци.

Данните показват още значителен растеж в луксозния сегмент, като продажбите на имоти на стойност поне 1,5 млн. евро са се повишили с 45%, водени от тези в Лимасол.

Според доклада ръстът се дължи на повишеното търсене и на увеличаването на новите разрешителни за строеж, което е индикация, че търсенето ще се запази.

PwC отбелязва, че имотният пазар е бил подкрепен от положителните прогнози за икономиката. БВП на страната нарасна с 3,4% през 2017 г., а Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира ръст от 2,6% през 2018 г. Кредитният рейтинг на Кипър беше повишен, а туристическият сектор също расте, като туристите в страната са се увеличили с 14% миналата година.

„Кипър има едно от най-високите равнища на собственост на жилище в Европа и значителен брой чужденци купуват ваканционно жилище или втори дом в страната“, отбелязват авторите на доклада. Те допълват, че купувачи от Русия, Китай, Индия и ОАЕ са привлечени от програмата за т. нар. „златни визи“.

Чуждестранните купувачи в Лимасол купуват предимно апартаменти (66%), докато в Пафос те предпочитат вили. Чужденците са привлечени най-вече от луксозното ново строителство.

В същото време данни на Department of Lands and Surveys показват, че ръстът продължава и през 2018 г. Продажбите са се повишили с 23% на годишна основа през март, като чужденците са участвали в 51% от трансакциите.

Продажбите във Фамагуста са останали непроменени, но в останалата част от острова са се повишили – с 59% в Никозия, 35% в Лимасол, 6% в Пафос и 3% в Ларнака. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още