IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК забранява нелоялните търговски практики по веригите за доставка на храни

Търговците няма да могат да бавят плащания за нетрайни продукти на свои доставчици, както и да ги принуждават да платят увредени продукти

13:43 | 12.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) публикува предложения за забрана на нелоялни търговски практики по веригата на предлагане на храни. Те са насочени основно към защитата на малките и средните предприятия от хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство.

Забранени ще бъдат забавени плащания за нетрайни продукти, анулиране на поръчки в последния момент, както и едностранни промени по договори или промени с обратна сила и принуждаване на доставчика да плаща за повредени продукти.

Други практики ще бъдат допустими, но само ако са включени в предварително споразумение при ясни и недвусмислени условия. Става дума за връщането на непродадени хранителни продукти, плащане на такси, за да си осигурят договор за доставка на хранителни продукти или за реклама.

По-малките оператори във веригата за предлагане на храни, сред които са и земеделските производители, не са защитени от нелоялните търговски практики, посочват от Брюксел в своите мотиви за въвеждането на правилата.

Според предложението в държавите от общността трябва да има определен публичен орган, който да отговаря за прилагането на правилата. При доказано нарушение ще бъде налагана и възпираща санкция. Регулаторът ще има право да се самосезира за нарушения.

Държавите ще могат да взимат и допълнителни мерки за ограничаване на нелоялните търговски практики, допълват още от ЕК.

От Брюксел са категорични, че новите правила няма да доведат до повишаване на цените на храните за потребителите, защото няма данни, че нелоялните търговски практики водят до по-ниски цени. Въвеждането на правилата няма да повишат и административните разходи на страните, защото в повечето от тях вече има органи, които следят за нелоялни търговски практики. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още