IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мигел Канете: В краткосрочен план Русия остава основен енергиен доставчик в ЕС

Енергийната трансформация, основана на алтернативни доставки, енергийна ефективност и ВЕИ носят надежда за намаляване на зависимостта на общността

17:41 | 12.04.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Предвид краткосрочната геополитическа и енергийна ситуация е ясно, че Русия ще остане основен енергиен доставчик на Европейския съюз, заяви комисарят по въпросите на енергетиката Мигел Ариас Канете по време на конференция, посветена на енергийната трансформация в Брюксел.

В своята реч той посочи, че през 2016 година 72% от първичното енергийно потребление в общността идва от петрол, природен газ и въглища и голяма част от тях са вносни.

През 2016 година страните от ЕС са внесли около 88% от петрола, който потребяват, 70% от природния газ и 40% от твърдите горива. А 76% от вносния природен газ идват от Русия и Норвегия.

Затова и за Канете е важно в дългосрочен план страните да помислят за начини за намаляване на зависимостта от вносните енергийни източници. В краткосрочен план мерките са свързани с осигуряване на конкуренция между доставчиците на целия европейски пазар. Така, дори и Русия да остане основен енергиен доставчик, това няма да бъде на цената на енергийната сигурност и няма да води до по-високи цени.

Освен от Русия и Норвегия ЕС получава природен газ през терминалите за втечнен газ (13% от вноса) и от Алжир и Либия (общо 11%), показват още данните на комисаря, цитирани от пресцентъра на ЕК.

Основен проект, който ще реализира идеите за диверсификация на Брюксел, е Южният газов коридор, който трябва да докара газ от Каспийско море в Европа. Очакванията са, че той ще започне да доставя газ от Азербайджан до Турция до лятото на 2018 година, а до Европа - до 2020 година.

Надежда за диверсификация носят още и последните находки в Средиземно море, както и разбира се по-широката употреба на възобновяемите енергийни източници, подобряването на енергийната ефективност и превръщането на енергийните потребители в активни играчи на пазара.

Основният елемент на тази енергийна трансформация са новите технологии – и то не само по отношение на производството на електроенергия, но и по отношение на нейното потребление, категоричен е Мигел Канете. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Grosss
преди 6 години
Добре де,след като Русия е основен енергиен доставчик за Европа за чийкеф му налагате санкции и му се блещите?Ами ако потърпевшият реши дави наложи санкции и ембарго тогава кво....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
studioaa
преди 6 години
Абсолютно съгален съм съм с това становище, в дългосрочен план ес няма да съществува и Русия пак ще бъде основен енергиен доставчик на това, което е останало от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
dakl
преди 6 години
Този доставчик обаче е трън в очите на световния хегемон , който прави всичко възможно да измести Русия от европейските пазари чрез политическо давление и антиикономически средства от което се надява да спечели двойно , като доставчик и като унищожаваш европейската конкуретноспособност чрез скъпи енергийни суровини!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още