IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Coface: Очакваме стабилен растеж на световната икономика през 2018 г.

Прогнозите са глобалната търговия също да нарасне макар и с по-бавен темп в сравнение с 2017 г.

17:18 | 12.04.18 г. 2
Coface: Очакваме стабилен растеж на световната икономика през 2018 г.

Световната икономика е в добра форма и се очаква тази година да постигне съществен ръст от 3,1% спрямо 2,6% през 2017 г. Централна и Източна Европа пък ще бъде регионът с най-бърз растеж в света - 3,9%. Очаква се световната търговия също да се разшири с 3,3% през 2018 г., въпреки че темпът ще се забави в сравнение с миналата година, когато достигна 4% заради въведените мита от САЩ върху редица продукти и протекционистичните мерки на правителствата.

Това стана ясно от ежегодния доклад на консултантската компания по управление на риска Coface, представен по време на Шестата й годишна конференция, тази година посветена на дигитализацията и автоматизацията.

Възстановяването на икономиката обаче не означава, че рисковете ще изчезнат. Сред проблемите пред растежа на световната икономика от Coface посочват опасността от търговска война между САЩ и Китай и протекционистичните мерки на правителствата, както и неяснотата около преговорите за Brexit. Заплахи носят и високото равнище на глобалния дълг, който миналата година е достигнал 230 трлн. долара - ръст с 50% в сравнение с 30 години по-рано, увеличаването на броя на конфликтите в света, който се е удвоил в последните десет години, както и недостигът на квалифицирана работна ръка и на доставки в Европа и САЩ.

„Живеем в интересни времена, но политическите събития от 2017 г. като встъпването в длъжност на американския президент Доналд Тръмп, изборите във Франция и Германия, удължаването на конфликта в Близкия изток, референдумът за независимост в Каталуния не успяха да дерайлират световната икономика“, каза Деклан Дали, изпълнителен директор на Coface за Централна и Източна Европа.

Миналата година ръст е отчетен не само в развитите, но и в развиващите се страни, включително в Русия и Бразилия, които започват да се оттласват от дъното след годините на спад на икономиките им, изтъкна от своя страна Грегорж Шилевич, регионален икономист на Кофас груп.

Coface Coface

Друг положителен фактор за развитието на световната икономика  е намаляването с 6% на нивата на изпадналите в несъстоятелност компании миналата година. Едно от големите изключения в това отношение е Великобритания, където изпадналите в несъстоятелност компании са се увеличили с 9% през 2017 г. За страната Coface очаква нов ръст от 10% тази година с наближаването на датата за напускане на ЕС. Като цяло в световен мащаб обаче очакванията са компаниите в несъстоятелност да продължат да намаляват и тази година макар и с по-бавен темп в сравнение с 2017 г.  

По отношение на икономиката на Централна и Източна Европа Coface очаква тя да продължи да се развива стабилно и през 2018 г., въпреки че регионът също може да бъде повлиян от въведените мита върху някои продукти от САЩ чрез автомобилното производство, което играе важна роля в региона. Все пак консултантската компания счита, че няма основания за повишаването на риска за държавите от Централна и Източна Европа, а повечето сектори от икономиките на тези страни попадат в категорията на средните нива на риск. България е добра дестинация за търговия в региона, отчитат от Coface.

Интервю с Грегорж Шилевич гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
ABBA
преди 6 години
Санкциите от страна на Китай, Русия и вероятно ЕС ще потапят Фашингтон, кое ще рече, че поръчковите медии ще завикат: потъвамеееееее............!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Ако не му мине черна ракета път...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още