IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания и ЕС започват търговски преговори следващата седмица?

Според дипломатически източници още в понеделник ще започне новият етап от договаряне на двустранните отношения

22:49 | 12.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания и Европейският съюз (ЕС) ще започнат преговори за бъдещите си търговски отношения след Brexit следващата седмица. Това съобщават дипломати, цитирани от агенция Ройтерс.

Страната ще напусне европейската общност следващия март, като ще има преходен период до 2020 г. След края му в сила трябва да влезе нова схема за двустранни търговски отношения, която представители на Лондон и Брюксел ще започнат да обсъждат следващия понеделник.

Лидерите на оставащите 27 страни членки в ЕС миналия месец приеха обща позиция за преговорите. Въпреки че тя вече беше неофициално представена на британските власти, според един от източниците на агенцията следващата седмица ще бъде официално заявена пред Лондон.

„Великобритания имаше няколко седмици да разсъждава върху това, да го анализира. Колкото до следващата седмица, аз се надявам и очаквам те (британските власти – бел. ред.) да ни кажат какво мислят, да ни кажат повече за това как Великобритания вижда бъдещите отношения“, заяви един от източниците.

По думите на дипломатите обаче все още не е постигнат значителен прогрес за ирландската граница по време на преговорите, които продължават от европейската среща на върха през март.

Както Брюксел, така и Лондон обещаха да не се стига до установяването на пропускателни пунктове в Ирландия, но според ЕС това няма да е възможно в рамките на британския план за излизане от единния пазар и митническия съюз на блока.

Според източниците Великобритания се придържа към идеята да използва съвременни технологии, за да избегне т. нар. „твърда граница“. ЕС обаче отхвърля идеята за „дигитална граница“ като нереалистична.

„Трябва да намерим оперативно решение, което ще позволи запазването на единството на вътрешния пазар, без да трябва да построяваме физическа, твърда граница“, заяви по-рано днес в Прага официалният представител на ЕС в преговорите с Великобритания Мишел Барние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още