IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Иванов: Единствено КЕВР се произнася за цените на тока на регулирания пазар

Регулаторът не задържа изкуствено цената на електроенергията, твърди председателят на комисията

12:31 | 13.04.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Иван Иванов. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Иван Иванов. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Единственият орган, който се произнася за цената на електроенергията на регулирания пазар, е Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това заяви председателя на регулатора Иван Иванов по време на брифинг. Той нарече манипулация твърденията, че КЕВР е прикрил ценовите заявления на енергийните дружества, а публикациите за исканията на дружествата - опит за натиск към членовете на енергийния регулатор.

Иванов обясни, че по закон заявленията на дружествата се публикуват на сайта на КЕВР, но преди това документацията трябва да бъде проверена от експертите на Комисията, а освен това са определени и срокове за попълване на липси. Така според разпоредбите заявленията ще бъдат публикувани на 17 април.

От енергийния регулатор успокоиха, че няма да има "драстично или чувствително повишаване на цената на електроенергията за потребителите". Иванов отказа да коментира с какъв процент може да се повиши цената на базата на ясните вече искания на енергийните дружества. Той обаче посочи, че през последните години исканията на компаниите са били в рамките на 30-40-50%. През 2017 година в заявлениета са били вписани искания за повишение на цената в рамките на 20-52%, но в крайна сметка решението на КЕВР е било за увеличение от 1,5 на сто.

"Българските граждани и бизнеса трябва да бъдат спокойни, защото Комисията ще защити обществения интерес", допълни още Иванов. 

Той категорично отхвърли обвиненията, че регулаторът изкуствено задържа цената на електроенергията. На регулирания пазар КЕВР определи цена от около 70 лева за мегаватчас за този регулаторен период. Постигнатите нива на борсата са по-ниски, припомни още Иванов.

В регулатора се подготвят да оценят инвестиционните програми на трите електроснабдителни и електроразпределителни дружества за 2017 година, анонсира още председателят. Част от данните - за ЧЕЗ България, ще бъдат изпратени и до анкетната комисия в Народното събрание, която анализира сделката за продажбата на дружеството.

Предстои до края на май да стане ясно и дали КЕВР в крайна сметка ще отнеме лиценза на ЧЕЗ Електро. Процедурата се води още от 2014 г. по повод прихващанията, които дружеството направи за суми, които взаимно си дължат с Националната електрическа компания (НЕК). Това прихващане е позволено от Търговския закон, но не и от Закона за енергетиката.

Тогавашният състав на енергийния регулатор прецени, че с действията си трите дружества -ЧЕЗ, EVN и Енерго Про, са поставили НЕК пред фалит и така са застрашили сигурността на енергийната система. Затова и започна процедура за отнемане на лиценза на трите дружества. Тя вече приключи за EVN и Енерго Про, но при казуса с ЧЕЗ Енерго нещата се усложняват, защото определената глоба от 1 млн. лева е паднала в съда. Другите две дружества са платили глобите си, уточниха днес от КЕВР. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
крас
преди 5 години
Публикувайте какъв процент от цената на тока са ЛИХВИ и ГЛАВНИЦИ, които плащаме за обслужване ЗАЕМИТЕ НА ИНВЕСТИТОРИТЕ?Не е ли странно ТЕ /инвеститорите/ да придобиват собственост върху активи , със ЗАЕМИ които ние плащаме?!ТЕ ПИЯТ НИЕ ПЛАЩАМЕ!Докога така??ЗАЩО ИВАНОВ НЕ ДАДЕ ОБЯСНЕНИЕ, как без да е искано съгласието ни и без да сме участвали в договарянето на ИНВЕСТИТОРА с КРЕДИТОРА сме се превърнали в ЗАДЪЛЖЕНИ ПО ОСОБЕННИТЕ ЗАЛОЗИ ЛИЦА?!ТОВА Е ЧУДОВИЩНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ В КОЕТО ИВАНОВ И КЕВР УЧАСТВАТ ЗАЕДНО С ИНВЕСТИТОРИ И ТЕХНИТЕ КРЕДИТОРИ!!С промените в Закона за Енергетиката се прави опит да се ИЗВАДЯТ ОТ ЦЕНАТА НА ТОКА ЛИХВИТЕ ПО ОБСЛУЖВАНАТО НА ЗАЕМИТЕ и да се вкарат във ФОНД в който ще се събира от нас абуригените ТАКСА "Задължения към обществото".ЗАДЪЛЖЕНИЕТО НИ РАЗБИРА СЕ НЕ Е КЪМ ОБЩЕСТВОТО , А КЪМ ЗАЕМИТЕ, с които всички плащаме скъпия ток по дългосрочните договори с двете американски централи в комплекса "Марица Изток" и тези на собствениците на зелена енергия към ЗЕЛЕНАТА БАНКА. ТЕЗИ НАПРАВИХА ЕНЕРГЕТИКАТА ИСТИНСКА ФИНАНСОВА ПИРАМИДА!!ИЗМАМАТА ДА ТЕ ПРИНУЖДАВАТ ДА ПЛАЩАШ ЗА "РАЗПОЛАГАЕМА МОЩНОСТ" , А НЕ НА ПОДАДЕНА КЪМ МРЕЖАТА НА НЕК Е ВЪРХА НА ЦИНИЗМА!Забравихте ли, че ТЕЦ 3 директо изнася ток за ТУРЦИЯ , и ние избщо не ползваме и киловат от него!!Да не коментираме това дали ТЕЦ 3 работи или НЕ, и кой вместо него изнася договорените количества ток за Турция?!КЕВР са авгиеви обори които така миришат, че само липсата на ДЪРЖАВА и ОПОЗИЦИЯ поддържа тази престъпна схема!ВРЕМЕ Е МАЯ МАНОЛОВА ВМЕСТО ДА ПРАВИ СРЕЩИ МЕЖДУ ПРЕСТЪПНИЦИ И ПОТЪРПЕВШИ, да заваде дело за ИЗМАМА и обяви заемите с които ние обслужваме чужди задължения за ОМРАЗЕН ДЪЛГ.ТАЗИ ПРОЦЕДУРА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО МИНАВА ПРЕЗ запориране на собствеността която ние сме платили и продължаваме да плащаме!Време е да се извърши ревизия и види откъде се появяват тези 13,2 милиарда лева ОСОБЕН ЗАЛОГ по "АМЕРИКАНСКИТЕ МАРИЦИ"Как е възможно при активи чиито размер е не повече от МИЛИАРД да съществуват ОСОБЕННИ ЗАЛОЗИ за 13,2 млрд. лв??ТЕЗИ ПРЕСТАПНИЦИ СА НИ ВПРЕГНАЛИ ВЪВ ФИНАНСОВИ СХЕМИ В КОИТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО УЧАСТВАТ И БАНКИТЕ допуснали тази измама!ВРЕМЕ Е МАНОЛОВА ДА ИЗИСКА ОТ ПРОКУРАТУРАТА ПРЕПИСКАТА КОЯТО Е ОБРАЗУВАНА ПРЕЗ 2013 ГОДИНА ПО НАСТОЯВАНЕ НА ТОГАВАШНИЯ МИНИСТЪР ДОБРЕВ И КАСАЕ ОСОБЕННИТЕ ЗАЛОЗИ ПО КОИТО БЕЗ ДА НИ ПИТАТ СА НИ КОНСТИТУИРАЛИ КАТО ЗАДЪЛЖЕНА СТРАНА С РАЗМЕР НА ЗАЕМА 13,2 МИЛИАРДА ЛЕВА!!АКО СМЕ НАРОД НЕБИХМЕ ТЪРПЯЛИ И МИНУТА ПОДОБНИ ЧУДОВИЩНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още