IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакват пазарите през новата седмица?

Централната банка на Канада ще заседава през седмицата и ще излезе с решение за основните лихви в страната

08:42 | 16.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Средата на април се оказва изпълнен с важни макроикономически данни от различни точки на света, което обещава интересна седмица за пазарите.

В понеделник, 16 април, в Индия ще излязат данни за индекса, измерващ темпа на нарастване на цените на едро в страната. Консенсусната прогноза на анализаторите е за повишение през март на годишна база до 2,58% спрямо 2,48% месец по-рано.

По-късно в САЩ ще бъде публикувана информация за продажбите на дребно през март, както и за изменението в обема на стоките, които търговците на едно и дребно държат на склад.

Във вторник, 17 април, денят ще започне с доклада от последната среща на Австралийската централна банка.
В Китай ще излязат редица важни макроикономически данни – за БВП, за индустриалното производство и за продажбите на дребно. Предварителните прогнози сочат, че БВП на най-голямата азиатска икономика ще отчете леко забавяне през първото тримесечие на годишна база до 6,7% спрямо 6,8% през първите три месеца на миналата година.

Данни за индустриалната продукция ще бъдат публикувани и за Япония за месец февруари.

На територията на Европа във фокуса на пазарите ще са данните за потребителските цени в Италия и за пазара на труда във Великобритания. Ще бъде публикуван и индексът на икономическото доверие ZEW в еврозоната и в Германия. Очакванията са за влошаване на очакванията на финансовите експерти за германската икономика.

По-късно от САЩ ще дойде информация за разрешителните за строеж, на новозапочнатите строежи в страната и за индустриалното производство. Прогнозата е за забавяне на ръста на индустриалното производство до 0,2% през март спрямо 1,3% през февруари.

В сряда, 18 април, ще излязат данните за търговския баланс на Япония и съответно за вноса и износа на страната. Предварителните очаквания на анализаторите са за увеличаване на износа и свиване на вноса.

Инвеститорите ще проследят индекса на потребителските цени в еврозоната и във Великобритания през март, като прогнозите са за запазване на досегашните нива от съответно 1,4% и 2,7%.

От другата страна на океана Централната банка на Канада ще вземе решение за основната лихва в страната. Очакванията на пазара са за запазване на досегашните нива от 1,25%.

В САЩ ще бъдат публикувани актуални данни за запасите от суров петрол.

В четвъртък, 19 април, в Нова Зеландия ще бъде обявен индексът на потребителските цени за първото тримесечие, като консенсусната прогноза сочи леко ускорение на темпа на ръст на цените до 0,4%.

Австралия ще публикува актуална картина за пазара на труда.

Във Великобритания ще излязат данните за продажбите на дребно през март. На месечна база прогнозата е за понижение с 0,5% спрямо повишение от 0,8% през февруари.

В петък, 20 април, Япония ще публикува актуална информация за националния индекс на потребителските цени през март в страната.

В Германия ще излезат данни за индекса на цените на производител през март.

Данни за продажбите на дребно в Канада ще бъдат публикувани за февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още