IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красимир Каракачанов: Ударите в Сирия са еднократен акт

Великите сили трябва да преглътнат интересите си в региона и да се търси комплексно решение за мир в Близкия изток, смята министърът на отбраната

08:34 | 14.04.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Красимир Каракачанов. <em>Снимка: Министерство на отбраната</em></p>

Красимир Каракачанов. Снимка: Министерство на отбраната

Ударът срещу Сирия е еднократен акт, смята вицепремиерът и министър на отбраната на България Красимир Каракачанов. Пред "Нова телевизия" той призна, че при продължаваща операция има опасност от увеличаваща се бежанска вълна към България, Гърция и Турция.

На този етап обаче такава вълна не се очаква и няма нужда от специални действия и повишаване на готовността на охранителните сили на България.

Каракачанов не отговори дали коалицията е предупредила България за готвените удари, но посочи, че информацията на Министерството на отбраната е била, че с голяма вероятност тази нощ ще има атака срещу Сирия.

По данни на Каракачанов тази сутрин са изстреляни са "над 120 ракети по 3-4 обекта в Сирия". Противодействието, което са срещнали показва, че в конфликта са участвали само сирийските противозадушни сили, не и руските."Процентът на свалените ракети е малък", допълни той.

За него това означава, че има комуникация между САЩ и Русия и умерената руска позиция показва, че има предварителна информираност, макар че двете големи държави си противодействат в този конфликт.

Единствено Съветът за сигурност на ООН трябва да контролира подобни процеси - да спира или разрешава подобни удари, но тази институция не функционира, категоричен беше българският министър на отбраната. Според него именно това е един от сериозните проблеми в региона. Другият е отношението на останалите арабски държави срещу Израел.

За намиране на траен мир трябва да се разглеждат комплексно проблемите - не може да се установи траен мир само в Сирия, или само в Либия, допълни той. Каракачанов препоръча великите сили "преглътнат интересите си в региона".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
KPetkov
преди 5 години
Не съм чел статията, така че ме извинете за въпроса, но тоя кой беше?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още