IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Путин: Ескалацията на кризата в Сирия руши международните отношения

Нападната е суверенна държава, която е към края на своята борба с тероризма, категоричен е руският президент

11:12 | 14.04.18 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ескалацията на ситуацията в Сирия ще окаже разрушително въздействие върху всички системи на международните отношения, заяви руският президент Владимир Путин в официално изявление, публикувано на сайта на руското президентство.

В него той припомня, че САЩ носят отговорност за подобни удари срещу Югославия, Ирак и Либия и Москва ще поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН по казуса.

Ударът на САЩ и техните съюзни по военни и граждански обекти в Сирия е извършен без санкцията на Съвета за сигурност, в нарушение на Устава на ООН и принципите на международното право. Това е акт на агресия против суверенна държава, която се намира на заключителен етап от борбата си с тероризма, заявява още руският президент.

Путин посочва още, че въздушната атака е извършена под предлог, че се защитават гражданите на Сирия след недоказана химическа атака в град Дума.

"Руските военни експерти, намиращи се на мястото на мнимия инцидент, не намериха следи от използването хлор или друго отровно вещество. Нито един местен жител не потвърди факта за химическата атака", коментира още той.

В своето изявление руският президент посочва още, че експерти от Организацията за забрана употребата на химически оръжия са изпратени в Сирия, за да изяснят всички обстоятелства по случая. "Групата на западните страни цинично ги пренебрегна, предприе военни действия без да дочака резултатите от това разследване", категоричен е Путин.

Въздушните удари на САЩ в Сирия ще усложнят хуманитарната криза и страданията на мирното население в страната, "по същество те са в полза на терористите" и ще провокират нови вълни от бежанци от страната и региона, заяви руският президент.

Рано тази сутрин САЩ, Франция и Великобритания извършиха въздушни удари срещу цели в Сирия. Атакувани са обекти на химическата промишленост, за които съюзниците смятат, че произвеждат химически и биологически оръжия. При атаките няма жертви, а само материални щети, съобщават сирийските власти. 

Изявлението на Путин е първата официална реакция на Москва по казуса. По-рано руският посланик в САЩ Анатоли Антонов предупреди, че тези действия няма да останат без последствия, но изпрати това послание чрез Twitter. Американският военен министър коментира, че САЩ не са уведомили Москва за действията си, но френският президент Еманюел Макрон съобщи, че е имал разговор с руските власти за предстоящите удари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 16 rate down comment 3
KPetkov
преди 5 години
Гледай сега Вовата какво е казал:Ние с Дони, Мани и Тери ще се гърмим в Сирия, а ЕС ще плаща масрафа. Това, ако не е далавера, евала му кажи.Владимир Путин: Действията на САЩ в Сирия нарушават международното право и могат да провокират нова вълна бежанциhttp://m.focus-news.net/?action=news&id=2510957
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 10
thehappyroger
преди 5 години
Аз казах, че наглите и егоистичните ще платят висока цена следващите години и тя мн често няма да е в пари ;) Предстои да го видите, мултиизмерни космически процеси в тази Вселена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
thehappyroger
преди 5 години
Но планетарните промени предстои да ударя с пълна сила. Това ще е краят на тази глупава версия на цивилизацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 10
thehappyroger
преди 5 години
Всеки знае, че кретено-масоните спонсорираха и снабдяваха с оръжие ИД и тя е отроче на ЦРУ, като имаха за цел чрез нея да свалят Асад, там се намеси Русия и Кабалата и пергела този път не сработиха. Все по-зле ще става за тях, особено на фона на планетарните изменения, никога няма да има унищожителен ядрен конфликт за планетата, никой няма да го допусне, тя е жива ДНК библиотека за някои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още