IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Населението на България доближава нивата от Втората световна война

През 2000 година на всеки 100 души, напускащи пазара на труда, са влизали 130, но днес те са едва 70, сочат данните на Иван Нейков

15:08 | 14.04.18 г. 25
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Населението на България доближава нивата, достигнати след опустошителната Втора световна война, пише в коментар Bloomberg. Както много други държави от бившия комунистически блок, най-бедната страна в ЕС българите се насочват на Запад, където заплатите са значително по-високи. Например към Великобритания.

Към това се добавя и ниското ниво на раждаемостта и растящият брой на застаряващото население. Така България се оказва една от страните застрашени в най-голяма степен от демографските заплахи, а населението е напът да падне под нивото от 7 млн., допълва още агенцията.

"Правителството трябва да намери решение, за да опази уменията на работещите и да намали негативните ефекти за пазара на труда и да осигури растеж", препоръчва председателят на балканският институт по трудова и социална политика в София Иван Нейков.

През 2000 година всеки 100 души, напускащи пазара на труда, са били замествани от 130 души. Днес те са едва 70, допълва той.

България предприе стъпки за насърчаване на раждаемостта и напускането на младите хора, за да намали негативните демографиски тенденции до 2030 година. Правителството не омаловажава проблема, смятат в Bloomberg.

"Намалението на активното население е социална и икономическа бомба, която ще експлодира, ако не вземем мерки", признава зам.-министърът на труда Султанка Петрова през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 30 rate down comment 2
julian12
преди 6 години
Има много хора, които са в чужбина, но България все още счита, че са там. Населението е под 7 милиона. Много има които не са икономически имигранти, а са заминали защото средата не им понася.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 24 rate down comment 1
mirodes
преди 6 години
Както вървят нещата ще останем под 6 милона още до 2030г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 33 rate down comment 4
mariata
преди 6 години
Ами така е. Аз имам деца, но ако искат да заминат да живеят в чужбина, няма да ги спра. Мои те 2 деца са единствени от 8 възрастни баби и дядовци, като тези наши баби и дядовци са родили 11 деца, а те пък 12 деца (моето поколение), а пък ние само 2, като от тезе 12 най-младият е роден 1983. Казано просто от всеки 4 човека преживели втората световна война се появява един наследник и той вероятно ще емигрира един ден. Най-лошото е, че моят случай е масов и дори е оптимистичен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 13
Sakamano
преди 6 години
Мaйнaта им на помощите, по-добре като японците вместо деца да започнем да правим роботи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 38 rate down comment 2
mirodes
преди 6 години
Отдавна населението е под 7 милиона души.Реално сме не повече от 6 милиона и половина,предвид голямата емиграция,която не се отчита от НСИ.Иначе с безумният праг за доход помощи за деца вземат само ***,които нарочно не се женят и се водят самотни майки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 41 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Ама моля ви се... ква демокрация когато държавата и всичко в нея е парцелирано и разпределено между мутренско-престъпни групировки и масонски ложи? Не се правете на ударени. В България никога не е имало истинска демокрация щом престъпно задкулисие е управлявало във всичките години от падането на комунизма досега.Няма и да има истинска демокрация ако обществото не узрее да си го извоюва насила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 43 rate down comment 2
mrynmryn
преди 6 години
Изобщо не са ти виновни демокрацията и свободните пазари. Просто трябва да спре да се управлява държавата в полза на едни 10000 човека. Това не е работа само за един човек, трябва всички да искат да се променим към по-добро. Почваш от най-елементарното - да си хвърляш *** в кошчето и постепенно надграждаш, няма да стане за година или две, след като още от "едно време" всеки е свикнал да е тарикат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 29
KPetkov
преди 6 години
Нали искахме демокрация и свободен пазар, не цоциализм някакъв?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 57 rate down comment 5
xapoznai
преди 6 години
България сигурно е единствената страна, която има целенасочена политика СРЕЩУ отглеждането на деца. На първо място отпусканите суми са малки меко казано, като дори не могат да покрият базови разходи за съществуване на едно дете. На второ място на родителите се гледа като на дойни кравички - едва ли не щом имат дете значи могат да ги цицат допълнително. За сравнение по-света хората измислили неща като по-ниско ДДС за детските стоки, отделяне на пари за допълнително обучение и култура, приспадане на данъци, по-ниски данъци за семейни автомобили и господ знае още какви неща за да помогнат на семействата при отглеждането. Тука само гледат как да те изпържат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 42 rate down comment 4
bgMan
преди 6 години
А нещо за над 3-те милиона българи (по данни от 2016г.) живеещи, работещи и осигуряващи се в чужди държави? По време на войната пак ли сме имали толкова икономически имигранти или те въобще не се връзват с тезата на автора и затова не трябва да ги вземаме предвид? Все едно че не съществуват такива българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още