Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Пенсионните дружества няма да изплащат средна пенсия от 30 лева

Даниела Петкова от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване опроверга осреднените данни на финансовото и социалното министерство

1
 
7
 
8
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Който колкото си е събрал, толкова ще получи, образно казано. В действителност ще получи даже повече.
1
 
12
 
7
doba до: Императорът
преди 7 месеца
Импе, не се коси.

Видоввен идва: 2021/2024, на който не му иснасят ДПФ-тата, има възможност да си прехвърли вноските в НОИ. Някак си усещам, че това ще са хората които не са внасяли почти нищо през годините.
2
 
4
 
6
khao до: Императорът
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
милионите минуси са заради лошата ти репутация :):) те един път да напишеш нещо верно, пак генерираш минуси :):) ... тук няма математика, а психология :)
Иначе тоя път си прав, ама само тоя път :)
2
 
13
 
5
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Прав си, Импе, не се коси... Вторият стълб е по-справедлив, защото от него хората ще получават според колкото са внасяли, т.е. според приноса си. Той затова се и нарича "капиталов". Малко или много - персонална партида е и (би трабвало!) никой да не може да ти я отнеме! За разлика от него държавният стълб вкарва всичко в един кюп и го усреднява по негови си (на администрацията) критерии. А това е ужасно порочно, защото наред с добросъвестните вносители там на опашка се редят и всички паразити!
17
 
25
 
4
Императорът до: Императорът
преди 7 месеца
...и един милион минуса да ми турите, това не променя верността на написаното от мен, неговата желязна математическа и финансова логика - и - уви: неговата неизбежност.

Може да не ви кефи, но - това е. И мене понякога не ме кефи, че има гравитация, например ако зимата се подхлъзна и падна по таковата си, или ако - когато и да е през годината - взема, че се направя на куче - ама на гравитацията не и пука дали я харесвам или не.

По-дрътите между вас ще ги попитам - като си нагонихте децата в чужбина, защо не искате те да ви плащат пенсия?

14
 
23
 
3
Императорът до: xapoznai
преди 7 месеца
Тоест, според твоите думи - означава, че:
1. Ной плаща по-изгодни пенсии.... нали така?
2. В същото време Ной няма доходност, защото няма инвестиции, прав ли съм?
3. Още повече, че демографската картина е повече от мрачна - огромен спад на раждаемост, както и на работещо население.

Щом 3 е очевидно вярно, то как си обясняваме 1, при положение, че 2 ???

Аз ти отговарям - Ной плаща по-сосни пенсии, понеже се издръжа от бюджета, а не се самоиздържа. Тоест Ной е по-сгоден, защото пенсионерите:
1. Получават под формата на пенсии нашите вноски "за бъдеща пенсия" и
2. Немалка част от нашите данъци.

Оттук два въпроса, единият теоретически, вторият риторически:

1. Защо тогава държавата не финансира ЧПФ, за да плащат и те двойно по-високи пенсии, щом Ной не се самофинансира?

И най-вече:
2. Докога бюджетът ще издържа Ной при следните три неизбежни фактора:
А/ Излизане в пенсия на най-ногобройното поколение;
Б/ Замяната му на пазарът на трудът с най-малобройното поколение;
В/ Все по-драстичната хъхризация на държавата... при положение, че хъхреците в огромната си част отказват да учат и работят, но цоцат здраво от социалната система?


ДА ТИ НАПОМНЯМ ЛИ ЗАЩО ВЪОБЩЕ БЕ СЪЗДАДЕН ТРИСТЪЛБОВИЯТ МОДЕЛ?
15
 
20
 
2
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Идеята на ЧПФ беше изначално да предложи по добра доходност и да подобри както сигурността, така и размера на плащанията. Към момента е ясно, че при равни условия тези, които са само в държавния фонд ще получават 15% по-висока пенсия... А колкото до другите дрънканици смятам е излишно да се разсъждава. Високи такси, ниска доходност, малки пенсии = ЧПФ!!!
19
 
18
 
1
преди 7 месеца
Ного ясно. Както казах ногократно - няма начин някой пъпеш да е внесъл за толкова години 2 Б вноски, пък сега да иска 100 лв пенсия.

А някои - дето са били дълго безработни - или извън страната, дори и 2 Б не са внесли. Както изчислих, ако някой се е осигурявал само на минимална работна заплата през целият период, дори и да няма нито една пропусната вноска, до момента е внесъл 2.2 Б. Ако актюерите му сметнат 15 години потенциален живот, би трябвало да получава по 12.22 лв месечно - ако нямаше доходност. Дори 18 лв да получава, пак да е доволен.


Разберете - ПФ не са като пирамидата Ной - в ПФ тия писъци за права и справедливост не виреят - и няма как да цоцаш, без да си дал.