IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валери Симеонов: Забраната за пушене се нарушава дори в парламента

Според вицепремиера сегашният закон за тютюнопушенето е приет, „за да се харесаме на Европа“, но е твърде ограничителен

10:10 | 16.04.18 г. 6
Валери Симеонов: Забраната за пушене се нарушава дори в парламента

Забраната за пушене на закрито се нарушава дори и в парламента. Това е срам за българската законодателна система и е показно, че у нас не се спазват правилата, коментира вицепремиерът Валери Симеонов в студиото на телевизия Bulgaria On Air.

Миналата година той инициира мащабна кампания срещу шума в заведенията по морето. Симеонов коментира още, че се приемат закони, които не се спазват, а се нарушават на всяка крачка.

„Всички знаят, че е забранено да се пуши на закрито. Става въпрос за мащабно скандално държавно лицемерие. Когато една законодателна марка е лишена от смисъл, тя няма как да просъществува", категоричен е вицепремиерът.

Според него сегашният закон за тютюнопушенето е приет, „за да се харесаме на Европа“, но той е прекалено ограничителен, за да може реално да се спазва.

"Няма нищо по-нормално от това да промениш закона, за да може той да бъде спазван. Аз съм за ограничаването на въздействието на тютюневия дим върху непушачите. Трябва да се изградят специални силно вентилирани помещения, в които да се пуши. Найлоновите аквариуми не вършат работа", посочи Валери Симеонов.

В събирателен образ на акциите по морето срещу шума се превърна DJ Станчо, припомня Bulgaria On Air. На въпросния му бяха написани актове след една поредна проверка в шумно заведение. 

"Не му е наложен акт, че нарушава закона директно, а че нарушава полицейското разпореждане. Той е получил предупреждение, което не е спазил. Собственикът на заведението не може да бъде открит, за да бъде глобен. Има закони. Трябва да се научат да се спазват законите. DJ Станчо озвучава открито пространство, а няма право", обясни вицепремиерът.

По темата за цигарения дим в ефира на телевизията гостуваха и председателят на Коалиция за живот без тютюнев дим д-р Гергана Гушанова и журналистът и бивш депутат Росен Петров.

"Абсолютно безумие е да се връщаме назад към нещо, което опитахме в продължение на две години. Помещенията бяха разделени на пушачи и непушачи - видяхме отлично, че това не се спазва. Животът доказа, че това нещо не работи", коментира Гушанова. Тя подчерта, че е безумие с парите от цигари да се пълни хазната и да не се мисли за здравето на хората.

Никой не мрази пушачите, тази забрана за пушене помага и на тях, отбеляза Гушанова. Според нея решението е контролът да се завиши, тъй като по думите ѝ има заведения, които хронично не спазват забраната и е редно да бъдат затворени.

"Това отношение към пушачите, все едно са нацистки престъпници, силно ме смущава. Законът не се спазва в парламента, а искаме хората да го спазват - това е лицемерие. И алкохолът е канцерогенен, защо го продаваме тогава", коментира Росен Петров. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
happystorry
преди 5 години
Защо тия долни комунисти непрекъснато си мислят че имат право да ми казват кое е добре за МЕН и кое не е? Какво по дядолите ти дава правото да ми казваш кое е вредно за мен, и затова нямам право да го правя? Ако искам и хероин ще пуша, това си е МОЕТО ТЯЛО, МОЯТ ЖИВОТ, какво е добре за мен го определям АЗ а не ТИ. АЗ САМ ПОЕМАМ РИСКА да пуша, аз САМ ВРЕДЯ НА СЕБЕ СИ, това е МОЯТ ИЗБОР ти нямаш никво право да ми казваш какво мога и какво не мога да правя само защото било вредно за кмен. То е много сол е вредно за хората, що не забраните солта тогава?? До гуша ми доиде от комунисти скапани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 5 години
Аз съм за да легализират белото :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 5 години
В ориенталска Турция пушенето на закрити обществени места е забранено !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
anatoli75
преди 5 години
Как да няма смисъл от забрана за тютюнопушене в закрити помещения,право на пушача е да се трови колкото си иска,но трябва да му се попречи да трови останалите,един пияница като пие не залива останалите с алкохол за разлика от пушача принуждаващ останалите да дишат отрова.По логиката Ви г-н Симеонов разрешете и продажбата и употребата на наркотици и без това и тази забраната не се спазва на същите МЕСТА ,където не се спазва и забрана за тютюнопушене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
vzhekoff
преди 5 години
Бай ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Далавери, това е пределно ясно на всички ни... вие не спазвате основни закони, че една забрана ли няма да погазите ! Ограничени са само мозъците ви! за да се харесаме на Европа може да го каже само един ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още