IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рязко разделение на британския жилищен пазар

Цените в Лондон намаляват за трети пореден месец, докато в останалата част на Великобритания се покачват

11:08 | 16.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на жилищата в Лондон намаляват, продължавайки спада си, заради който имотите в британската столица загубиха почти 2% от стойността си миналата година. Това показват данни от изследвания, цитирани от Bloomberg.

Британският пазар е „рязко разделен“, съобщава имотната компания Acadata, според която цените на жилищата в Лондон са намалели за трети пореден месец през февруари, но растат в другите области с изключение на югоизточната част на страната. Сходна картина очертават и данните на сайта за имотни обяви Rightmove, където средните цени на жилищните имоти са се повишили до нов рекорд от 305 732 паунда (436 хил. долара) през април въпреки спада в Лондон.

„Купувачите на жилище са изправени пред средни офертни цени на най-високото си ниво в историята, като натискът за повишаване на цените се засилва, колкото повече се отдалечаваме от Лондон“, казва директорът на Rightmove Майлс Шипсайд. „Но по-високите цени ограничават или желанията на купувачите да плащат, или възможностите им да си ги позволят“, допълва той.

Годините на повсеместно повишаване на цените на жилищата и недостигът на имоти за продажба направиха невъзможно притежаването на жилище за мнозина. Acadata съобщава, че в последно време шест области са поставили нови ценови рекорди. Трансакциите са били с 19% под обичайното ниво за това време на годината, което отчасти се обяснява с промените в гербовия налог.

Цените на жилищата в цялата страна са се повишили само с 0,4% през април спрямо предходния месец, най-слабия темп за този период на годината от 2008 г., показват данните на Rightmove. Те са намалели с 0,6% в Лондон, където средната цена на имот сега е с над 10 хил. паунда  под нивото преди една година.

Несигурността около излизането на Великобритания от ЕС натежава най-вече на жилищния пазар в Лондон. Спадовете вече не са съсредоточени само в най-скъпите квартали на столицата, показват данните на Acadata.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още