IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионните дружества от втория стълб ще плащат поне 48 лева пенсия

Времето е факторът, който влияе най-много върху размера на натрупаните суми за втора пенсия, а не доходността и вноската, каза Даниела Петкова

13:07 | 16.04.18 г. 8
Пенсионните дружества от втория стълб ще плащат поне 48 лева пенсия

Пенсионните дружества от втория стълб няма да изплащат средна пенсия от 30 лева месечно, тя ще е поне 48 лева. В това увери Даниела Петкова, член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, в ефира на „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Така тя опроверга за пореден път сметките на социалното министерство, анонсирани миналата седмица.

Няма да има втора пенсия от 30 лева. Минимумът ще е поне 48 лева месечно, каза Петкова, посочвайки, че вероятно объркването, което произтича, идва от капиталовия характер на схемата.

На въпроса дали 55% от бъдещите пенсионери в периода 2021-2027 ще получават под 30 лева месечно Даниела Петкова отговори, че не знае на какво се дължат изчисленията на социалното министерство.

"Има огромно противоречие със самата концепция. Според концепцията минималният размер на пенсията, който дружествата трябва да плащат, е не по-малко от 20% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Всички се объркахме колко е тази минимална пенсия, но според мен е около 240 лева. 20% от 240 лева са 48 лева. Как така ние ще плащаме под 30 лева, аз не разбирам. Затова казвам, че има противоречие. Да вземат да се коригират", обърна се Петкова към социалното министерство. 

Според нея объркването вероятно произтича от капиталовия характер на схемата, а именно – хората, които не са се осигурявали през всички тези години, няма как да получават пенсия.

„Те имат някаква натрупана сума, която е недостатъчна за този минимален размер на пенсията. Поради това на тях просто ще им бъдат възстановени натрупаните суми в тяхната индивидуална партида толкова, колкото са. Тези, които ще получават минимална пенсия обаче, стартираме от минимум 48 лева и нагоре. Така че средните пенсии, които ще плащаме, нямат нищо общо с тези 30 лева“, каза Петкова.

Времето е факторът, който влияе най-много върху размера на натрупаните суми за втора пенсия. Не е доходността, не е вноската, а времето, каза още Петкова.

„През 2000 г., когато се прие законодателството за втория пенсионен стълб, бяха поставени цели за неговото съществуване и те естествено бяха дългосрочни, както е характерно за пенсионното осигуряване. Накратко, 40 години след старта на първите вноски през 2002 г. спестяванията с определения от закона размер на вноска трябва да достигнат до размер на пенсията 20% от осигурителния доход на лицето, преди да се пенсионира”, каза тя.

По думите ѝ капиталовите схеми са характерни с това, че във всеки момент може да се изплащат пенсии.

„Не е в това въпросът. Защото всеки има индивидуална партида, вътре са неговите спестявания, те са негова собственост. Въпросът е как от само 5% вноска да се достигне до 20% от последния осигурителен доход на лицето, преди да се пенсионира. 5% в момента са около 40 лева, а 20% от сегашния осигурителен доход са около 160 лева. Времето, което ни е определено, е 40 години, но сме в състояние да стартираме изплащане и след 20 години. Разбира се, само след 20 години осигуряване целта е не 20% от последния осигурителен доход, а около 10% от него“.

Петкова потвърди, че калкулациите до момента показват, че се достигат тези 10%. „Но не за всички. Никога не е било предвидено да бъде за всички. Предвидено е да се достигне до такъв размер на пенсията при тези, които за 20 години имат вноска всеки месец“.

Никой, който е правил вноски от време на време, и има години без вноски за втора пенсия не може да очаква такъв размер на пенсията, но спестяванията са си негови, посочи Петкова.

Тя обясни, че първите, които ще придобият право да получават втора пенсия, са родените между 31 декември 1959 и 1965. „Това са най-възрастните клиенти на универсалните фондове, които първи придобиват право за пенсия съгласно условията за пенсиониране изобщо в България“.

Вижте още във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 2
jacobs
преди 5 години
Доста интересни са тези операции наистина. Какво обяснение дават под-овете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
xapoznai
преди 5 години
При такива такси и доходност просто е смехотворно да се очаква какъвто и да е положителен резултат. То е достатъчно показателно, че тези които са само в държавния фонд ще получават 10-15% повече от тези, които са на 2 стълба. Та така от 2 стълба и накрая на земята.Да обърна внимание и на друго нещо - имам период в който съм осигурен в държавния, но не и в частния ми фонд и след жалба до НАП казаха "ще видим" и така си и остана... Въпреки, че е изцяло между работодателя, НАП, НОИ и пенсионния фонд неплащането на вноските засяга единствено вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 6
vezna
преди 5 години
Накрая ми се струва, че покрай поплювките за пенсионните фондове, ще си останем само на втора пенсия, като се спука балона НОИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 7
thehappyroger
преди 5 години
А аз продължавам да следя с интерес кой балон ще се пръсне пръв, този на криптовалутите и ли този на кретено-масонският капитализъм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 9
KPetkov
преди 5 години
Ще плащат 48 лв., а не 30. Продължаваме с вицовете, а :) С 48 лв. през 2025 г. какво ли ще може да си купи човек? Тая схема май се оказа Понци схема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
ceneto
преди 5 години
"Поради това на тях просто ще им бъдат възстановени натрупаните суми в тяхната индивидуална партида толкова, колкото са. " това изречении не е много рабираемо от не специалисти - да разбирам ли че ако имам прекъсвания ще мога да си взема парите, които съм внесъл и кои пари ще са това, тези преди таксите или тези след таксите и натрупаната доходност, че с нашият модерен модел може да се окаже, че първата сума е повече от втората
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още