IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония и Китай се противопоставиха на протекционизма

Според двете държави евентуална търговска война ще има сериозни последствия върху световната икономика

14:18 | 16.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Япония и Китай се обединиха около тезата, че евентуална търговска война ще има сериозни последствия върху световната икономика, заяви японският външен министър Таро Коно днес след срещата на високо равнище между втората и третата по сила икономика в света, предаде Ройтерс.

Нарастват безпокойствата за търговските отношения между Китай и САЩ, които обявяват една на друга вносни мита. Япония беше критикувана от американския президент Доналд Тръмп по отношение на търговията и е засегната от въведените от него мита върху стоманата и алуминия, но все още не е обявила ответни мита. 

"Обединихме се около мнението, че търговска война, без значение коя държава е въвлечена в нея, ще има сериозно влияние върху просперитета на световната икономика", каза Коно пред журналисти след първия подобен диалог между двете страни от осем години, съобщи БТА. 

Коно и китайският му колега Ван И, който е и държавен съветник, съпредседателстваха срещата на високо равнище. 

На финансовите пазари напоследък настъпиха сътресения поради опасенията, че възникналата търговска война между САЩ и Китай би могла да подкопае световната търговия и икономическия растеж.

На срещата финансовите министри на Япония и Китай -Таро Асо и Лю Кун - подчертаха важността на многостранната свободна търговия, когато по света властва страхът от търговски протекционизъм. 

Ван И изтъкна, че Китай и Япония би трябвало съвместно да се противопоставят на търговския протекционизъм, запазвайки многостранните търговски системи и да популяризират отворената световна икономика, се казва в комюнике на китайското външно министерство.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още