IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: България може да постигне още по-голямо присъствие на косовските пазари

Европерспективата на Западните Балкани зависи от стабилността в региона, каза българският премиер на посещението си в Косово

16:52 | 16.04.18 г. 2
<p>
	Срещата на българския премиер Бойко Борисов и президента на Косово Хашим Тачи.&nbsp;<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Срещата на българския премиер Бойко Борисов и президента на Косово Хашим Тачи. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Министър-председателите на България и Косово Бойко Борисов и Рамуш Харадинай обсъдиха икономическите връзки между България и Косово. Срещата им се състоя в Прищина в рамките на визитата на българския премиер, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Констатирана e била необходимост от разширяване на контактите, особено в икономиката, енергетиката, инвестициите и туризма. Борисов предложи в най-близко време да бъде организирано посещение на ниво министри, което да стимулира този процес и да подпомогне развитието на косовската икономика.

„България може да постигне още по-голямо присъствие на косовските пазари в близко бъдеще“, заяви Борисов и посочи, че българският бизнес е отворен за контакти с косовски партньори във връзка с изграждането на планираните инфраструктурни проекти. 

На срещата беше отбелязано, че показател за напредъка на реформите в Косово, развитието на гражданското общество и следването на най-добрите европейски практики е разработването на правна рамка за защита и гарантиране на правата на малцинствата. България е особено заинтересована от напредъка в тази област, защото съществува общност от косовски граждани, деклариращи българско самосъзнание, каза премиерът Борисов. 

Той подчерта, че европейската перспектива на страните от Западните Балкани зависи от мира и стабилността в региона.

По думите му всяка държава трябва да покаже, че е мъдра, за да поеме европейския път.

В рамките на посещението в Прищина Бойко Борисов получи от президента на Косово Хашим Тачи Ордена на независимостта за заслугите му за свободата и независимостта на страната. Високото държавно отличие се връчва по случай 10-годишнината от обявяването на независимост на Косово.

Борисов се срещна и с ръководителя на делегацията на ЕС и специален пратеник на ЕС в Косово Наталия Апостолова. Обсъден беше напредъкът на страната по пътя на европейската интеграция и подготовката на срещата в София за Западните Балкани.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
Въобще светлото бъдеще стана весело настояще :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
"Борисов: България може да постигне още по-голямо присъствие на косовските пазари "Там само дрога и западни стоки вееееее, мъдрец! *** той Сталин през 1935 г. го в казал: Жить стало лутше, жить стало веселее....Как няма да е весело, като в Кока-колата има кока :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още