IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемът на Германия с Китай се простира далеч отвъд търговията

Берлин, както САЩ и Брюксел, се опитва да затегне контрола върху преките инвестиции на Китай, но може да се окаже, че е малко късно

08:22 | 17.04.18 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ангела Меркел и Си Дзинпин по време на миналогодишната среща на Г20 в Германия. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел и Си Дзинпин по време на миналогодишната среща на Г20 в Германия. Снимка: Архив Ройтерс

Китай беше обвинен от Берлин в намеса в германската сфера на интерес и влияние в Европейския съюз (ЕС), Западните Балкани и Африка. Германците също така обвиняват Пекин в използване на икономическото си влияние в тези региони за политически цели.

Докато беше на посещение в Париж през август миналата година, тогавашният германски външен министър Зигмар Габриел каза: „Ако не развием (европейска – бел. ред.) политика по отношение на Китай, то тогава Китай ще успее в това да раздели Европа“. И в очевиден опит да се пошегува с мантрата на Пекин за „единен Китай“ той допълни, че „трябва да призовем Китай да прилага политика за „единна Европа“, посочва CNBC в свой материал.

Гърция беше една от първите горещи точки на германските опасения за нарастващата конкуренция от Китай. Възползвайки се от големите директни инвестиции на Пекин, миналия юни Атина блокира изявление на ЕС в ООН във връзка с репресивните политики на Китай спрямо човешките права.

Унгария, където Китай строи високоскоростна жп линия от Будапеща до Белград, се присъедини към Гърция при блокирането на друго изявление на ЕС, критикуващо териториалните претенции на Пекин в Южнокитайско море, след като Постоянният арбитражен съд в Хага отсъди срещу Пекин през юли 2016 г.

Берлин също така е разтревожен и от много успешното икономическо сътрудничество на Китай с 16 страни от Централна и Източна Европа в рамките на организацията „16+1“, създадена през 2012 г.

Има примери за това до каква степен Германия тества границите си, използвайки френската практика за préférence communautaire – политическо разпореждане за защита на европейските продукти и услуги от доставчици извън ЕС.

Германците обаче отиват още по-далеч.

Така например миналия февруари по време на пресконференция в Берлин премиерът на бившата югославска република Македония с благодарност отбеляза китайската помощ при модернизирането на пътищата в неговата страна, когато германският канцлер Ангела Меркел му припомни, че може да има политически условия, прикрепени към тези инфраструктурни инвестиции.

Малко повече на север – Сърбия, е друга страна извън ЕС, където Китай инвестира милиарди долари за строителството на съвременна пътна инфраструктура: 1,5-километров мост над Дунав, високоскоростни жп линии, голям индустриален парк и редица други промишлени проекти. Всичко това се наблюдава отблизо и много критично от Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Абе обяс явам аз че, откъдето момата /инвестициите/ - там и родата (натам отиват и печалбите, и влиянието) но, никой не ще и да чува и току приревават: ПЧИ, та ПЧИ. И -въпреки, че не е само до враждебни придобивания за достъп до технологии и затваряне-изгонване от пазара при желание - БГ кратуни не чуват, и това е. ЗАебете Германия, вижте на нас как ни влиза, ако я слушаме. И давайте акъл, как да изкараме БГ парА от под дпшека, да влезе в бизнеса. Тъй, щото парата да остане в БГ, и да породи нова и т.н., а не да изгубим /още/ работни места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 1
kbderror
преди 5 години
Е нищо ново под слънцето,иначе ни обясняват на нас *** как ПЧИ е изключително важно за благополучието на страната.... хахаааха преди време датчаните ли, холандците ли спряха сделка с телекома си щото било против държавния интерес, (не го взимаше ЕС/НАТО компания,а китайска) в Канада имаше пак нещо дето Китай му се беха наточили и пак същия кривак. Аз съм за китайците,нема да се обяснявам що, че чича ми САМ, че ми дое у назе и ке го тепам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 7
zelka007
преди 5 години
малко спорно е колко ККП мисли за народа , щом бягат от там и БГ им се вижда добре за живот - купуват си апартаменти , записват си децата на училище да учат български и да живеят тук . правят ресторанти и магазини , абе устройват се тук . колкото и странно да е за нас - дето почти всеки българин ако го питаш , навсякъде другаде е по-добре от БГ :))) . иначе red6 е много прав и е точно така . няма реципрочност на правилата за бизнес . свидетел съм на едни колеги , как им разсипаха единия от търговските партньори . италианска фабрика дето работеха с тях , хората си затвориха фабриката и уволниха целия персонал . точно заради тази криворазбрана понякога равнопоставеност за всички ... не че китайците после направиха нещо смислено и по-добро от италианците , напротив ... но това е положението и предполагам и в други отрасли е подобна ситуацията. вече щом се говори на високо ниво и то открито , без политически завоалирана реторика , значи не е много добре ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 7
ABBA
преди 5 години
Китай мисли за народа си (оттам правилата), а Германия за интернационалния капитал (т.е. за тия де печатат парите). Фасулско е. И като стана въпрос де е заровено кучето, айде да видим и котката:"Понеже Скрипал са живи, то излиза, че изгониха руските дипломати за смъртта на морските свинчета и котката!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 5
red6
преди 6 години
Въпроса е друг - че няма реципрочност. Понеже Дао Зъ от Шенджен може да си отвори фирма с капитал 100М в Щутгарт (е, ако успее да си изкара парите от Китай), докато Герд Шуст от Мюнхен не може да направи същото в Бейджин. Е може де, ако фирмата е с капитал от 202М и Герд е собственик само на 100 от тях. За другите 102 трябва да стои някой китаец. Китай се прави, че е много отворена страна за бизнес и търгувия. Което е вярно, но само по Китайските правила. Там е заровено кучето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 6 години
Начи германски инвестиции в Китай може - колкото повече, толкова повече, ама китайски в Германия - йок! :lol: Бахтилогиката!!! :lol:И, не може и у^я докрая, и душата в рая - нема вечно щастие! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 15
khao
преди 6 години
евалата, майстор си да наредиш полуистинни факти в няква болна твоя логическа последователност умишлено изпускайки още една камара други факти... По мое мнение трябва да смениш Кутев от поста му, по добър си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 5
bghighlander
преди 6 години
Проблема е, че сега китайците имат едни "източни ветрове", които могат да издухат Фашингтон от картата! Та требе да се Фнимава с тях сега! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 8
KPetkov
преди 6 години
Забравих, че китайците ще ядат и бой затова, че отказват да складират *** на Запада. Те им плащат, пък "***" отказват да ги приемат. Не стига това, ами казали, че ще си копаят сами ресурсите, а толкова е "евтино" и "зелено" да преработваш американските отпадъци.Интересно дали в 21 век ще се водят войни заради липсата на място за складиране на отпадъци?Май ще дойде време за поредната голяма чистка? Първите две бяха само с промеждутък от 20 години. От последната минаха 70.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 7
KPetkov
преди 6 години
Нещо не разбирам, как така затягането на контрола върху преките инвестиции се връзва със свободния пазар? Свободен, пък контролиран, странно? Май контролираме само това, което не ни изнася. 19 век китайците ядоха бой, защото не искаха да внасят индийския коноп на англичаните, в 21 век ще ядат бой, защото искат да инвестират юаните си в западните икономики. Добре, има напредък. Добрият стар бой си остава като най-ефективно средство за контрол, просто причините се менят."Берлин, както САЩ и Брюксел, се опитва да затегне контрола върху преките инвестиции на Китай, но може да се окаже, че е малко късно"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още