IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank of America с рекордна печалба за първото тримесечие

Вторият по големина кредитор в САЩ отчете 34-процентов скок на печалбата си

16:48 | 16.04.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският кредитор Bank of America (BoA) отчете 34-процентов скок на печалбата си за първото тримесечие в понеделник, разминавайки сериозно оценките на Wall Street, възползвайки се от по-високите лихвени проценти и растежа при заемите и депозитите, съобщава Ройтерс.

В три от четирите основни бизнеса на BoA има ръст на приходите. При потребителското банкиране – най-голямото подразделение, приходите са се увеличили с 9%.

По-високите лихви са помогнали на BoA да налага по-високи такси върху кредитите, докато в същото време запазва лихвите по депозитите ниски. Кредиторът разчита изключително много на по-високи лихвени проценти, за да максимизира печалбата си, тъй като притежава голям брой депозити и чувствителни към лихвите ценни книжа, обезпечени с ипотеки.

Спад от 1% на разходите също е подпомогнал резултатите, след като дългогодишните усилия на главния изпълнителен директор Браян Мойнихам за намаляването ѝ носят ползи.

Акциите на втората по големина американска банка по активи поскъпнаха с 1% в предпазарната търговия. Цената им се е повишила с 33% през последните 12 месеца, но спадна с около 3% подобно на останалите банки в САЩ в петък.

Силната активност на клиентите в комбинация с разрастващата се глобална икономика и стабилната активност на потребителите в САЩ доведе до рекордна печалба за тримесечието“, казва Мойнихан в изявление.

Нетната печалба се е увеличила до 6,49 млрд. долара през трите месеца до края на март от 4,84 млрд. долара година по-рано. Печалбата на акция е нараснала до 62 цента, което е над средната прогноза на анализаторите за 59 цента в анкета на Thomson Reuters.

Общите приходи, без разходите за лихви, са се повишили с 4% до 23,28 млрд. долара.

Единственият бизнес, който отчита спад на приходите, е глобалното банкиране. Понижението там обаче е слабо – от 0,5%, причинено от по-ниските такси за инвестиционно банкиране.

Нелихвените разходи на кредитора са се снижили до 13,90 млрд. долара от 14,09 млрд. долара година по-рано.

Коефициентът на ефективност – внимателно следен показател за приходите спрямо разходите, е бил на ниво от 60% през първите три месеца спрямо 63% година по-рано. Нисък коефициент показва, че банката е по-ефективна.

Приходите от търговия на ВоА са се увеличили само с 1%. Приходите от търговия с акции, без еднократните ефекти, са скочили с 38%, а тези от търговия с фиксирана доходност са спаднали с 13%.

Резултатите на ВоА наподобяват тези на конкурентите JPMorgan Chase и Citigroup от петък. Приходите от търговия с акции са нараснали и в двете банки, но слабата търговия с облигации е ограничила растежа на общите приходи от търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още