IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една от големите криптоборси прекратява дейността си в Япония

Пазарът в страната вече не е атрактивен за платформите, въпреки че беше направена първата крачка към легализиране на първичното монетно предлагане

12:00 | 17.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Kraken, една от платформите за търговия с криптовали с най-дълга история в света, прекратява услугите си за японските жители, съобщава Bloomberg.

Компанията със седалище в Сан Франциско посочи нарастващите разходи за правене на бизнес в Япония за своето решение, въпреки че заяви, че може да влезе отново в страната в бъдеще. Борсата планира временно да прекрати всички свои услуги, който предлага в Япония от октомври 2014 г., до края на юни.

„Спирането на услугите ни за Япония ще ни позволи да се фокусираме по-добре върху ресурсите си, за да подобрим представянето си в други географски райони“, се казва в изявление на Kraken. От компанията поясняват, че това е локализирано преустановяване на услугата, което засяга само жителите на Япония и няма да окаже влияние върху услугите за японски граждани или фирми, намиращи се извън страната. 

Борсата за търговия с криптовалути Kraken се класирана на 10-място по изтъргуван обем за последните 24 часа с прехвърлени активи на стойност 190 млн. долара, сочат данни на Coinmarketcap.com.

Япония дълго време беше разглеждана като добро място за търговия с криптовалути, но в момента страната изпитва проблеми в тази посока. Регулаторите обаче предпочитат да регулират пазара, вместо да го забраняват напълно. По-рано този месец Япония направи първата крачка към легализиране на първичното монетно предлагане (initial coin offerings), което е забранено в Китай и Южна Корея.

В края на март пет борси за търговия с криптовалути оттеглиха молбите си за лицензиране в Япония, посочвайки, че не могат да покрият изискванията на японските власти.

Япония прие ентусиазирано виртуалните пари и с цел по-добра защита на потребителите създаде система, изискваща борсите да бъдат лицензирани. Лицензи досега са получили шестнайсет борси. 

Службата за финансови услуги посочи, че борсите, които се отказват от процеса на лицензиране, ще възстановят парите на клиентите си, преди да спрат работа. Компаниите могат да продължат да предлагат други услуги, които не изискват лиценз за борса за криптовалути. 

Именно поради затягането на регулациите в Япония някои борси вече се оттеглят от един от най-големите пазари за търговия с криптовлаута.

Например платформата за търговия с криптовалути Binance, най-голямата в света по изтъргуван обем, търси ново начало в Средиземноморието. Компанията, основана миналата година в Хонконг, планира да открие офис в Малта, заяви наскоро основателят ѝ Джао Чанпън. Binance скоро ще започне търговия в европейската островна държава и е близо до сключването на сделка с местни банки, която може да осигури достъп до депозити и тегления, каза още той, без да се ангажира с определен срок.

Всичко за криптовалутите четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още