IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият първичен бюджетен излишък за тримесечието подобри очакванията

Причината се дължи на по-високите приходи от данъци

15:05 | 17.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Първичният бюджетен излишък на Гърция за първото тримесечие на 2018 г. е в размер на 2,32 млрд. евро – много над целта на правителството, което се дължи на по-високите приходи от данъци. Това става ясно от данни, публикувани от финансовото министерство в Атина и цитирани от Ройтерс.

Властите в страната си бяха поставили за задача първичен бюджетен излишък – без разходите за обслужването на дълга, от 1,09 млрд. евро за периода от януари до март, което означава, че излишъкът е подобрил целта си с 1,22 млрд. евро.

Тези данни са различни от наблюдаваните от гръцките кредитори от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ), но са индикатор за състоянието на финансите в страната.

Нетните данъчни приходи за тримесечието са в размер на 11,05 млрд. евро, което представлява 361 млн. евро над целите, докато разходите достигат 11,35 млрд. евро – 2 млн. над целите.

Правителството очаква първичен бюджетен излишък от 3,82% от брутния вътрешен продукт (БВП) тази година по данни на бюджета за 2018 г. Целта, поставена в рамките на спасителната програма, е за 3,5% от БВП.

По-рано миналия месец стана ясно, че изпълнението на бюджета на Гърция изпреварва очакванията още в първите два месеца на годината. Тогава излишъкът бе в размер на 2,75 млрд. евро при планирани 1,307 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още