IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангела Меркел: Необходимо е ускорено планиране на реформите в ЕС

По думите на канцлера съвместно с Франция несъмнено ще бъде договорен стабилен пакет от мерки

21:42 | 17.04.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германия иска да се ускори планирането на реформите в Европейския съюз, заяви във вторник канцлерът Ангела Меркел, цитирана от БТА.

Меркел каза това след днешната реч на френския президент Еманюел Макрон пред Европейския парламент.

Реформите не би трябвало да обхващат само свързани с бизнеса и валутата въпроси, а и миграцията, бюджетите и сътрудничеството във външната и отбранителната политика и науката, каза на пресконференция Меркел.

„До юни ще намерим общи решения с Франция“, каза канцлерът. Не се съмнявам, че ще успеем да подготвим стабилен пакет от мерки, добави тя, имайки предвид срещата на върха на ЕС през юни, на която трябва да бъде представена „пътна карта“ на бъдещата реформа.

Плановете, предложени от френския президент, обаче бяха посрещнати предпазливо, а в някои случаи и със съпротива от законодатели от партиите в германската управляваща коалиция.

Консервативният блок в парламента - включително Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел - предупреди, че разпространен неотдавна дискусионен документ няма за цел да определи курса на реформите във финансовата рамка на ЕС.

Има информативни дебати вътре във формацията, каза Михаел Гросе Брьомер, висш член на блока ХДС/ ХСС. Решенията ще дойдат по-късно, след като бъдат изложени конкретни предложения, добави той.

През уикенда германският финансов министър Олаф Шолц коментира пред репортери, че не всички предложения на Макрон трябва да бъдат изпълнени.

Баварският съюзник на ХДС – Християнсоциалният съюз (ХСС), възприе по-твърда линия. Партията не приема идеята за европейски финансов министър и за европейска помощ при безработица, каза днес Александър Добринт от ХСС. Той отбеляза, че като настоява за реформи, Макрон прокарва френските национални интереси, включително бюджет на еврозоната и по-голяма данъчна хармонизация в блока.

„Задачата ни е да определим кое е в наш национален интерес и това и ще направим", подчерта Добринт и допълни, че не всичко, което предлага Макрон, е в интерес на Берлин.

Тъй като Германия е най-голямата икономика в Европа, съгласието й е много важно и дори ключово за прокарването на реформите на френския президент. В речта пред Европейския парламент във вторник той похвали европейската интеграция като единствения начин за възстановяване на суверенитета пред лицето на глобални предизвикателства като миграцията, климатичните промени, разрастващата се цифрова икономика и възхода на авторитарните сили.

Германската индустриална федерация (BDI) по-рано призова правителството да се ангажира напълно с предложените реформи на ЕС.

„Правителството трябва да оформи насоката на европейската реформа конструктивно и със свои предложения“, заяви генералният директор на федерацията Йоахим Ланг.
Валутният съюз е възлов въпрос за германската промишленост. Стабилна и нискорискова банкова система е от ключово значение за инвестициите и растежа, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 5 години
Независимо от желанието на политиците в Европейския съюз за европейски просперитет, при допусканото пренебрегване на щетите от еврото ще продължи да възникват болезнени щети.Спасението е възможно единствено чрез защита срещу щетите от еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още