IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Starbucks спира временно работата на 8000 свои кафенета в САЩ заради обучение

Действията са във връзка с инцидент на расова основа в едно от заведенията на веригата

00:33 | 17.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Starbucks Corp ще затвори близо 8000 кафенета в САЩ собственост на компанията в продължение на един следобед на 29 май, за да може да проведе обучение за предотвратяване на дискриминация на расова основа в своите заведения, съобщава агенция Ройтерс.

Другите близо 6000 кафенета с лиценз на компанията ще останат отворени. Очаква се обучението да обхване 175 000 души.

Съобщението на най-голямата компания за кафе в света идва на фона на опити за смекчаване на напрежението след ареста на двама чернокожи мъже в едно от заведенията на веригата в американския град Филаделфия миналата седмица. Задържанията предизвикаха масови обвинения в расизъм, а протестиращи дори призоваха за бойкотиране на компанията.

Това е и едно от най-големите изпитания за изпълнителния директор Кевин Джонсън, който излезе от технологичния сектор, за да поеме компанията преди около година. Едно от предизвикателствата му с идването на поста беше и борбата с намалелия трафик в заведенията на веригата, която трябва да се справя със силна конкуренция от широк спектър други заведения – от малки кафенета до вериги за бързо хранене и супермаркети.

Следобедът е времето, в което Starbucks има най-малко клиенти. Независимо от това затварянето на 8000 магазина, както и корпоративният офис на компанията, почти със сигурност ще има ефект върху продажбите. Към момента все още не е ясно в продължение на колко часа ще бъде преустановена работата.

В изявление Кевин Джонсън се извини за инцидента с двамата чернокожи мъже и заяви че поема отговорността за случилото се. Според адвокати на изпълнителния директор той, както и двамата потърпевши, са провели „конструктивни дискусии“ по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още